Om je ramen, of eigenlijk de inkijk, te bedekken zijn er verschillende manieren. Je kunt ramen helemaal of gedeeltelijk bedekken. De verschillende manieren om ramen te versieren en/of te bedekken zijn vitrages, overgordijnen en zonwering, die ook te combineren zijn uiteraard.

Raamdecoratie

Vitrages

Het doel van vitrages is om inkijk te voorkomen, het daglicht te filteren en het interieur te verfraaien. Tegenwoordig is het belangrijk om te letten op de eigenschappen van de gebruikte stoffen in verband met brandgevaar, allergieën en, niet onbelangrijk, het onderhoud.

 • Een katoenen vitrage is brandgevaarlijk en het onderhoud bewerkelijk. Het kan gaan krimpen en moet na het wassen worden gestreken.
 • Acryl en andere kunststof vezels zijn krimpvrij en kreukherstellend, maar trekken vuil aan doordat ze snel statisch worden. Ze branden niet, maar smelten.
 • Glasvezel vitrages zijn krimpvrij, nemen geen vocht op, zijn onbrandbaar en weerkaatsen het zonlicht.

Vitrages wassen

Vitrages van kunstvezels kun je het beste opgevouwen in een sopje leggen. Wanneer het water vuil is ververs het dan en beweeg de vitrages op en neer. Spoel ze grondig uit en centrifugeer ze gewikkeld in een handdoek. Hang ze meteen erna op.
Vitrages kunnen tegenwoordig ook in de wasmachine worden gewassen, maar er moet genoeg ruimte overblijven, dus niet proppen. Was ze op een programma voor gevoelige stoffen en hang ze meteen na het wassen uit. Was ze nooit te heet want de kreukels die dan ontstaan zullen niet meer verdwijnen.

Overgordijnen

Het doel van overgordijnen is om inkijken te voorkomen, maar voornamelijk om licht en kou buiten te houden. Gedeeltelijk dienen ze ook als decoratie, maar hiervoor voldoet ook een strook die niet dicht hoeft. Deze zogenaamde ‘nepgordijnen’ schelen behoorlijk in je portemonnee. Er zijn vele stoffen die gebruikt kunnen worden voor overgordijnen. Wanneer je overgordijnen aanschaft zijn er een aantal factoren waar je op moet letten.

 • Is de stof weerbestendig, dat betekent verkleuren ze bij zonlicht, worden ze vaal, of zijn ze kleurecht.
 • Of de stof krimpt na het wassen
 • Of de stof wel zelf gewassen kan worden of chemisch gereinigd moet worden bij een stomerij
 • Of de stof kreukvrij is en als niet, of het wel gestreken kan worden

Zonwering

Binnenshuis heeft zonwering als doel om het zonlicht te weren, als isolatie, soms als afscheiding en als decoratie. Zonwering voor binnenshuis zijn er in vele varianten:

 • Papieren, deze zijn goedkoop, maar verschieten snel van kleur en zijn niet sterk. Dit maakt goedkoop dus duurkoop.
 • Rolgordijnen in verschillende materialen, zoals een VELUX.
 • Jaloezieën of lamellen, deze kunnen horizontaal of verticaal samengesteld zijn. Horizontaal zijn ze meestal gemaakt van aluminium of pvc. Verticaal zijn ze ook van stof verkrijgbaar.
 • Zonwerende gordijnen, gemaakt van polyester, voorzien van een aluminium laag.
 • Warmte werende folie. Deze is doorzichtig, bedekt met een laagje aluminium, wat de warmte terugkaatst, en deze plak je aan de binnenkant van je ramen. Van binnen kun je naar buiten kijken, van buiten kun je echter niet naar binnen kijken.

Buitenshuis heeft zonwering als doel om tegen licht en warmte te beschermen, soms ook tegen kou.

Varianten hiervan zijn:

 • Luifels
 • Rolluiken, deze beschermen ook tegen inbraak en werken isolerend
 • Markiezen, meestal van kunststof en daardoor weerbestendig, waterafstotend, schimmelvrij en kleurecht.
 • Verticale schermen of uitvalschermen

Dit soort zonweringen werken meestal op afstandsbediening en sommige hebben zelfs een timer. Heel handig wanneer je niet thuis bent en de zon gaat schijnen of er komt slecht weer. En natuurlijk heel handig wanneer je op vakantie gaat en de inbrekers laat denken dat je nog thuis bent.

Dit is een gesponsord artikel.
Overweeg jij nieuwe raambedekking aan te schaffen of heb je net iets nieuws? En waar heb jij op gelet?

 

 

 

 

Author: Helga Post

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Artikelen op Waar is Mam zijn geschreven in overeenstemming met mijn disclaimer

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?

2 thoughts on “Raambedekking, waar moet je aan denken

 1. Bedankt voor de tips. Mijn man en ik zitten na een jaar nog steeds te twijfelen wat voor raambekleding we willen voor ons nieuwe huis. Je tips helpen wel. Bedankt!
  Groetjes,
  Gerjanne de Kock Derksen

  Posted on 25 augustus 2017 at 11:33