Categorie: Wonen & Leven

Over de make-over van mijn keuken heb ik het al eens gehad. Het is inmiddels al meer dan tien jaar geleden. We weten allemaal dat de keuken het hart van het huis is. Tenminste, bij de meesten van ons. En omdat we er allemaal zoveel tijd doorbrengen is het fijn als het allemaal functioneert, maar natuurlijk wil het oog ook wat. Als jij je dagelijks ergert aan je keuken heeft zelfs het eten eronder te lijden.

Read More »

Ik kan me nog herinneren dat mijn grootouders en ouders rond deze tijd, of misschien al wat eerder (na het ontvangen van de kinderbijslag misschien) begonnen met het opknappen van de woonkamer. Plafonds moesten worden gewit, muren werden behangen met een fris printje (meestal een bloemetje), meubels werden in de olie gezet en opgepoetst, en de gordijnen naar de stomerij gebracht. Alles werd in gereedheid gebracht voor de kerst en moest blinken wanneer de familie overkwam,

Read More »

Zo’n anderhalf jaar geleden hebben we zonnepanelen op ons dak laten leggen. Het rendement is gunstig en ik zou het iedereen willen aanraden. Niet alleen omdat het financieel wat oplevert, maar ook omdat je de wereld en onze kleinkinderen er een groot plezier mee doet. Denk alleen maar aan ons klimaatprobleem.

Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen

Wist je trouwens dat slechts 30% van de huishoudens in Nederland een geschikt dak heeft voor zonnepanelen.

Read More »

Er zijn een paar dingen dat een nieuw huis altijd moet hebben voor mij. Eén daarvan is een schoorsteenmantel, of iets wat daarop lijkt. Dit huis hád er een, maar we hebben het afgebroken wegens de enorme ruimte die het innam. Ik heb een nieuwe nep-mantel op een andere plaats gemaakt. Hoewel het ‘t net niet helemaal is, kan ik ermee doen waar het voor bedoeld is: Decoreren!

Het is de eye-catcher als je binnenkomt bij ons,

Read More »

 

Wist je dat …

 

 • Ik van verse bloemen in huis houd
 • Ik meestal chrysanten koop
 • Ik dat doe omdat ze zo lekker lang op de vaas staan
 • Mijn huisgenoten ze oubollig vinden
 • In België de chrysant wordt gebruikt voor uitvaarten en kerkhoven
 • In China de chrysant het symbool van geluk is
 • In Japan de chrysant het nationale symbool is
 • Daar zelfs een ridderorde is die naar de bloem is vernoemd
 • De naam chrysant uit het Grieks komt en verwijst naar de eerste,

Read More »

Het komt overal om je oren vliegen; besparen, besparen, besparen! En ik ben er dol op! Zo nam ik een aantal maanden geleden onze energienota maar weer eens onder de loep. We betalen (bijna) geen stroom, doordat we het amper gebruiken en zonnepanelen het verbruik ruimschoots compenseren. Gas daarentegen wordt helaas nog veel te veel gebruikt in ons huishouden. En we hebben op dit moment niet de middelen om hier iets aan te veranderen. Dus ging ik op zoek naar een goedkopere leverancier.

Read More »

Je hebt vast al eens gehoord dat appelazijn een goed middel is om af te vallen. Maar er zijn nog veel meer toepassingen voor appelazijn. Het is een natuurlijk middel dat ontstaat wanneer er een bepaald proces plaats vindt in het sap van appels. Het moet dan gaan gisten waardoor de suikers worden omgezet in alcohol. Appelazijn is al een oud middel en werd veel gebruikt omdat het tegen veel kwaaltjes kan helpen of kan voorkomen.

Read More »

Het is voorjaar, al zou je dat qua temperatuur niet zeggen. Maar juist dan, wanneer de temperatuur lekker stijgt worden de verkenners uit het mierennest op pad gestuurd om voedsel te lokaliseren. Eenmaal een rendabele voedselbron gevonden lokken ze hun collega’s naar die plek door een reukspoor achter te laten. Die voedselbron kan een composthoop zijn, de luizen op je rozen of in je appelboom. Maar net zo goed jouw voorraadkast of je afvalemmer in huis.

Read More »

Het mooie weer is gekomen, de voorjaarsschoonmaak is in menig huis in volle gang en de schuur of garage kan zo langzamerhand ook wel een opruimbeurt gebruiken. Je kunt er huizenhoog tegenop zien om die bende op te ruimen, maar het geeft zo’n heerlijk voldaan gevoel als het klaar is. Bovendien weet je meteen weer waar alles ook alweer stond en wat je allemaal bezit. En ben je er weer voor een halfjaar vanaf.

Read More »

Het verwarmen van ons huis is de grootste uitgave op onze energierekening. En ondanks dat we inmiddels zonnepanelen hebben laten installeren blijft het de grootste kostenpost. Duurzaam huishouden stopt natuurlijk niet bij eco wc-papier, gerecycelde vuilniszakken of zelfgemaakte schoonmaakmiddelen. Een huishouden bestaat immers uit meer dan alleen het schoonmaken. Daarom heb ik onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van verschillende verwarmingen van een huis en wat de beste manier is om je huis duurzaam te verwarmen.

Read More »

Deze week las ik dat de Woonbond het nieuwe kabinet oproept om de huren met 10 procent te verlagen. Volgens de organisatie is het besteedbaar inkomen van huurders de afgelopen jaren gedaald, maar zijn de huurprijzen fors gestegen. De huren moeten omlaag om te zorgen dat ze betaalbaar blijven. Er worden absurd hoge bedragen aan huur gevraagd tegenwoordig doordat er een schaarste heerst op de sociale woningmarkt. Maar hierdoor komen deze mensen financieel in de problemen.

Read More »

Wij gooien veel te veel etenswaren weg omdat we het niet goed bewaren. Zonde, verkwisting en zeker niet duurzaam. Tijd om eens te kijken naar waar dit anders kan. Door bijvoorbeeld wel goed te bewaren. Ik wil je vertellen hoe ik het doe.

Praktische tips om duurzaam te bewaren
Bewaartips voor je koelkast

 • Praktische tips om duurzaam te bewarenZet je koelkast op 4 ºC. Dat is stand 3 als je 5 standen hebt en stand 6 bij 10 standen.
 • Ik heb een vaste indeling in de koelkast zodat iedereen binnen mijn huishouden weet waar iets staat.

Read More »