We kunnen eindelijk weer een beetje trots zijn, op ons

We kunnen eindelijk weer een beetje trots zijn, op ons | Column

We kunnen eindelijk weer een beetje trots zijn, op ons | Column

Helemaal nieuw!
Boris bekijkt het zo
Een column met actueel nieuws en een beetje humor

 

We kunnen eindelijk weer een beetje trots zijn, op ons. Want als een Nederlander iets bereikt in de wereld dan is die persoon ineens algemeen bezit. Dan is het ‘ons’. De Hollandse dames winnen de finale van het EK voetbal, winnen het EK hockey en gaan naar het WK volleybal in Japan volgend jaar.

En er was onlangs nog meer ‘ons’ en ‘trots’. De Pride in Amsterdam. Pride is immers trots en ‘gay’ is weggelaten, omdat niemand zich buitengesloten mag voelen. Iedereen hoort erbij, niemand uitgesloten. Het ‘ons’ gevoel zeg maar – Onze Trots.

Gek toch, dat dit alleen geldt tijdens een paar dagen van het jaar. Alleen bij dit soort evenementen of festiviteiten of prestaties. Daarbuiten is het ieder voor zich.

Wat we ook onlangs met z’n allen hebben gedaan is op vakantie gaan. De een ging zo ver mogelijk weg, de ander bleef dichtbij huis. Of zelfs thuis. Ieder z’n zin. Maar als we elkaar, als Hollanders, dan tegenkomen in Verweggistan, dan zijn we ineens weer ‘ons’.

Dat is een fijn gevoel.

Dat voelt bijna weer als toen iedereen nog wist naast wie hij woonde. Dat niemand zeurde als Piet zijn verjaardag vierde in de tuin en Mien een privĂ© concert weggaf. Ook al hoorde je meteen waarom Mien nooit beroemd is geworden. Maar zoals ik al zei, dat ‘ons’ is er alleen nog tijdens speciale gelegenheden.

En het ligt echt niet aan de jongere generatie, want die jeugd woont nog niet op zichzelf. Die zijn nog niet oud genoeg om onze buren te zijn. Die leven wel hun eigen leven, maar dat is niks nieuws. Dat deden wij ook. We trokken ons ook niets van die ‘oudjes’ aan.

Wil jij een column schrijven voor Waar is Mam? Mail me dan je schrijfsel van max. 400 woorden naar info@waarismam.nl

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?