-Derrrruit!- Af en toe kreeg ik een tik, maar ik was best een lieverd

“Derrrruit!” Af en toe kreeg ik een tik, maar ik was best een lieverd | Column

“Derrrruit!” Af en toe kreeg ik een tik, maar ik was best een lieverd | Column

Helemaal nieuw!
Boris bekijkt het zo
Een column met actueel nieuws en een beetje humor

 

Als je iets uitvreet wat niet door de beugel kan, dan krijg je straf. Dat weet je al jong. Tenminste ik. Als ik iets deed wat niet mocht, moest ik naar buiten. Maar dan had ik het wel heel bont gemaakt.

“Derrrruit!” Heel af en toe kreeg ik een tik. Ik was dus best een lieverd.

Hoewel lijfstraffen amper voorkwamen, weet ik dat bij de generatie vóór mij dit meer regelmaat dan uitzondering was. Uit verhalen weet ik dat de mensen die aan het begin van de vorige eeuw geboren zijn, er de meest rare ideeën op na hielden voor wat betreft het straffen van hun kinderen.

Landelijk zijn straffen ook al naar de moderne maat aangepast. In het strafrecht worden steeds vaker taakstraffen uitgedeeld. Het is een wat humanere straf dan simpele opsluiting en werkt effectiever dan een geldboete. Voor een taakstraf moet je iets dóen. Omdat je stout bent geweest of als je dingen hebt gedaan die niet mogen. Elk mens doet dat wel eens natuurlijk. Maar in Nederland gelden regels en als je je hier niet aan houdt, dan loop je kans om op het matje geroepen te worden door hogerhand.

Vandaag las ik in de krant dat een politicus ook dingen zou hebben gedaan die niet volgens de regels zijn. Iemand die zijn portemonnee belangrijker vindt dan het meebetalen aan de samenleving. Dat hoort niet zo en dat mag niet. Deze man, zo meldde de bron, moest ook een taakstraf krijgen.

Ik zie ze wel eens in mijn omgeving. Mensen die hun straf doen en in de plantsoenen vuil staan te prikken. Zou zo’n VVD-er dat dan ook moeten doen? Of zijn er ook gradaties in straffen voor ‘gewone’ mensen en politici?

Afijn, we zien het wel. Wij zijn alweer voldoende gestraft. Door het Nederlandse elftal. Kunnen we die ook straffen trouwens? Omdat ze niet voldaan hebben aan de verwachting van het Nederlandse volk? Hoewel ik denk dat een geldboete hier effectiever werkt dan een taakstraf. En dan het geld verdelen onder de ‘slachtoffers’. En dan maken we Robin Hood rechter…

Wil jij een column schrijven voor Waar is Mam? Mail me dan je schrijfsel van max. 400 woorden naar info@waarismam.nl.

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?