Ik heb de gok gewaagd en een pompoentaart gemaakt.

20151019_221928

Mijn gezin heeft ooit het genoegen gehad pompoensoep te mogen proeven en dat is niet goed bevallen, netjes gezegd.
Maar toch wilde ik nog een keer iets met pompoen maken en het is een taart geworden.

Ze hebben er allemaal van gegeten maar ik heb niet de indruk gekregen dat pompoen nu een favoriete groente is geworden hier in huis.
Toch wil ik het recept met jullie delen want ik vond het helemaal niet zo gek en zeer zeker eens iets anders dan de geijkte slagroom- of kwarktaart.

Zet de volgende ingrediënten klaar:

20151019_182338
Voor de bodem:
160 gram bloem
65 gram poedersuiker
110 gram boter
3 eetlepels slagroom

20151019_182401

Voor de vulling:
pompoen (ik heb een flespompoen gebruikt, misschien achteraf niet de juiste keuze)

20151019_182456
150 gram suiker
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel maizena
2 theelepels kaneel
snufje gemberpoeder
snufje zout
200 ml. slagroom
125 ml. zure room
4 eieren

20151019_182526Verder ben je ook nog een springvorm, een deegrol en een beetje bloem voor het rollen van het deeg nodig.

Meng de bloem, de poedersuiker en de boter tot een klonterige massa. Voeg er dan de slagroom aan toe en blijf mengen. Het wordt nu echt een geheel.

Maak er een bal van, doe deze in een kom en bedek het met folie. Zet dit 15 minuten in de koelkast.


Snij ondertussen de pompoen. Schil hem eerst, dit vergt een beetje spierballen. Snij daarna grote plakken en deze plakken vervolgens weer in blokjes.
Zet de blokjes pompoen op hoog vuur in een klein beetje water.

20151019_192211

Wanneer het kookt zet het vuur dan op half totdat de pompoen gaar is.

Ga nu verder met de bodem.

20151019_185427

Haal het uit de koelkast en rol het deeg uit op je aanrecht nadat je deze met bloem hebt bestoven.  Rol er een mooie dunne bodem van.
Bedek er dan de bodem en de zijkant van de springvorm mee.
Prik er gaatjes in en zet het 15 minuten in de diepvries.

20151019_19223120151019_192247Verwarm nu de oven voor op 180 graden, hete lucht.

Ga ondertussen verder met de vulling.
De pompoen is ondertussen wel gaar. Het werkt net als bij aardappelen; wanneer de vork er met gemak in gaat is het gaar.

Giet de pompoen af en pureer het.
Laat dit afkoelen.

Haal de bodem uit de diepvries en bedek deze met folie. Druk het stevig aan want in een hete lucht over gaat de folie ‘vliegen’ wanneer er lucht onder komt. Druk dus goed vast aan de bodem. Bak het dan 10 minuten.

20151019_192355

Verwijder de folie en bak nogmaals 10 minuten.
Laat de oven en de bodem een beetje afkoelen.

Mix de suiker, bruine suiker, maizena, kaneel, gember en het zout met de mixer op een lage stand tot het een mooi mengseltje is.

20151019_182429

Meng er nu de puree door en de slagroom, zure room en eieren.

20151019_182502Smeer de bodem in met jam, bij voorkeur abrikozenjam.
Ik had dit niet thuis en heb er een beetje aardbeienjam op gedaan met een paar theelepels zelfgemaakte honing (mmm…).
Giet nu de vulling op de jam en zet het geheel 55 minuten in de oven, hete lucht 160 graden.

20151019_211150

Smullen maar!

20151019_222257

Hoofdredacteur | Waar is Mam

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Artikelen op Waar is Mam zijn geschreven in overeenstemming met mijn disclaimer

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?