Hoe je zelf saus maakt; simpel, vers en snel

Om een saus te binden kun je natuurlijk allerlei zakjes en pakjes met sausbinders, sausblokjes of pasta’s of poeders gebruiken. Maar je kunt er ook zonder want er nog zoveel andere manieren om je saus te binden.

Je kunt saus binden met:

  • bloem
  • maiszetmeel
  • gepureerde (soep) groenten
  • toast
  • geroosterd brood
  • paprikapoeder
  • tomatenpuree
  • mengsel van 10 gram meel met 10 gram boter
  • dikke room
  • crème fraîche
  • eidooiers
  • vlokjes koude boter

Saus binden met bloem of zetmeel

Voor het binden van een halve liter saus heb je 1 tot 2 eetlepels bloem óf 1 volle eetlepel maïszetmeel nodig. De exacte hoeveelheid hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak; een dikke of dunne saus.

Saus ‘mooier’ maken

  • Is de saus te licht geworden, dan kun je daar met wat tomatenpuree snel iets aan doen.
  • Wil je de saus een mooie glans geven dan zeef je de saus eerst en klopt het daarna nog eens stevig op met een garde.

 

Weg met pakjes en zakjes! Zo maak je zelf saus

 

TIP

Dek een saus nooit af!
De condens (waterdamp) die ontstaat valt als water in de saus en verdunt zich hiermee. Dit verknalt je hele saus, zowel qua smaak als qua looks.

NOG EEN TIP

Laat een saus nooit doorkoken!
Een saus mag niet blijven koken, want dan gaat de bindkracht weer verloren.

 

Gebruik jij veel pakjes en zakjes of maak je zelf je sauzen?

Author: Helga Post

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Artikelen op Waar is Mam zijn geschreven in overeenstemming met mijn disclaimer

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?