Aubergine is een vrucht boordevol voedingswaarden. De plant komt van oorsprong uit Myanmar en werd door de Arabieren in de middeleeuwen in het spaanse Andalusïe geïntroduceerd (Wikipedia). Je kunt er heel veel gerechten mee maken door zijn neutrale smaak.

Aubergine minipizza

Voor 4 personen

  • 6 vleestomaten
  • 200 gram champignons
  • 2 eetlepels balsamico
  • 1/2 theelepel venkelzaad
  • 500 gram aubergine
  • 4 plakken brood
  • 1 grote ui
  • geraspte kaas
  • olijfolie
  • peper

Bereidingstijd ca. 40 minuten
Per portie ca. 273 kcal.
Koolhydraten 73 gram

  1. Ontvel en ontdoe de tomaten van de pitten.
  2. Snij de champignons in dunne plakjes
  3. Verwarm de oven voor op 275°C
  4. Kook tomaten, champignons, balsamico en venkelzaad in de pan, zachtjes laten koken met deksel op de pan, gedurende 10 minuten.
  5. Wanneer de groenten vocht afgeven laat het dan nog een kwartiertje zachtjes doorkoken zonder deksel.
  6. Snij ondertussen de aubergine over de lengte in plakken
  7. Snij de uien in grote ringen
  8. Vet een bakblik in
  9. Leg de plakken aubergine op het bakblik en bedek deze met de uien.
  10. Besprenkel dit met olijfolie en voeg peper naar smaak toe
  11. Zet dit 5 minuten in de oven, besprenkel het dan nogmaals met olijfolie en dan nog 3 minuten de oven in
  12. Besmeer het brood met de saus, leg er plakken aubergine en ui op en daarna weer een laag saus.
  13. Bestrooi het met kaas
  14. Zet het in de oven totdat de kaas is gesmolten

 

Aubergine 3 keer anders

 

Aubergine Stoofpot

Voor 4 personen

  • 350 gram aubergine
  • 1/2 theelepel sesamolie
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram kipfilet
  • geraspte kaas
  • paneermeel
  • verse peterselie
  • zout
  • komijn
  • koriander
  • chilipeper
  • peper

Bereidingstijd ca. 100 minuten
Per portie ca. 225 kcal.
Koolhydraten 35 gram

  1. Verwarm de oven voor op 150°C
  2. Vet een bakblik in. (Er zijn ook van die handige spuitflessen voor)
  3. Snij de aubergines in de lengte door en leg ze met de snijkant op het bakblik
  4. Zet ze 40 minuten in de oven
  5. Snij de paprika en kipfilet in kleine blokjes
  6. Snij de knoflook en de ui fijn
  7. Hak de peterselie fijn
  8. Bak kipfilet, ui, paprika en knoflook even een kwartiertje aan. Zet het van het vuur.
  9. Haal de aubergines uit de oven en haal het vruchtvlees eruit
  10. Prak dit fijn met een vork en meng de kipfilet, uien, paprika, knoflook, geraspte kaas, 4 eetlepels paneermeel, peterselie, zout en alle kruiden goed door elkaar.
  11. Doe dit mengsel in een ovenschotel en bestrooi het met nog 2 eetlepels paneermeel of broodkruim en geraspte kaas.
  12. Zet het 30 minuten in de oven.

 

[bctt tweet=”Ik vond een heerlijk, cholesterol-arm en voordelig recept voor kaviaar. Deze versie met aubergine is 3 keer gezonder.”]

Aubergine kaviaar

Voor 4 personen

  • 1000 gram aubergine
  • 1 rode paprika
  • 4 sneetjes brood
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • verse peterselie
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Bereidingstijd ca. 55 minuten
Per portie ca. 159 kcal.
Koolhydraten 95 gram

  1. Verwarm de oven voor op 175°C
  2. Prik in de buitenkant van de aubergine en paprika rondom met een vork
  3. Ontvel de ui
  4. Leg ui, paprika en aubergine op een bakplaat in de oven voor 45 minuten
  5. Laat dit daarna koud worden
  6. Haal de pitten uit de paprika
  7. Doe het vruchtvlees van de aubergine, de paprika in stukken, de ui in vieren, de knoflook in een keukenmachine of in een blender
  8. Laat deze kort een paar keer draaien totdat het een puree is
  9. Doe het in een kom en meng sesamzaad, fijn gesneden peterselie, olie, citroensap, zout en peper er door.
  10. Zet het een uur in de koelkast
  11. Rooster het brood en smeer hier de ‘kaviaar’ op.

 

Eet smakelijk!

 

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_56d2bf1c4774b_bestsellers” cat_id=”34+4855″ name=”Aubergine” sub_id=”” title=”” link_color=”00BEFF” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CA0098″ deliverytime_color=”006F94″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”900″ cols=”5″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

[wysija_form id=”3″]

Artikelen op Waar is Mam zijn geschreven in overeenstemming met mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

One thought on “Aubergine 3 keer anders

  1. “Heerlijke ideetjes” Tnk u!!!

    Posted on 12 september 2017 at 15:01