Het seizoen is weer begonnen, voor ons althans, want de BBQ heeft dit jaar zijn eerste dienst alweer bewezen. Zodra het weer een beetje meezit steken wij de BBQ aan. Ik weet niet of dat bij jou ook zo is, maar ik heb een aantal ultieme tips voor de beste en lekkerste BBQ voor je op een rijtje gezet.

Ultieme bbq tips

Wees geduldig in het begin

Zorg er altijd voor dat het apparaat heet genoeg is voordat je begint te grillen. Bij een houtskool BBQ geeft een fijne, grijze as aan dat de juiste hitte is bereikt. Dat is meestal zo’n 20 à 25 minuten na het aansteken. Voor een goed resultaat gebruik je aanmaakblokjes.
Bij een gas BBQ open je eerst het deksel, sluit de gasfles aan, zet deze open, stelt alle knoppen in op ‘high’ en steekt de branders aan. Vervolgens sluit je het deksel en na ongeveer 10 minuten voorverwarmen is de gas BBQ ook klaar voor gebruik.

Doe het deksel omlaag

Gebruik altijd een barbecue met een gesloten deksel. Dit vermindert het risico van uitslaande vlammen en gaart het voedsel sneller en gelijkmatiger. Weersta de verleiding om voortdurend te controleren, want dit verlengt alleen maar de kooktijd.

Het geheim van het BBQ’en zit ’em in het deksel!

Hoe je het wendt of keert …

… draaien hoeft maar één keer bij een BBQ met een gesloten deksel, tenzij anders vermeld in het recept.

Met druk werkt het niet

Ga niet met je spatel of vork op het vlees drukken! Hiermee druk je alleen het sap eruit, wat resulteert in smaakverlies. Het vlees word er alleen maar droog door en is beslist niet eerder klaar.

Met olie gaat het beter

Vlees bruint beter en kleeft niet aan de grill wanneer je het bestrijkt met olie. Smeer je vlees in met olie, nooit het rooster!

Prikken is uitgesloten

Prik ook nooit met een vork in vleesproducten die nog geroosterd moeten worden. Het sap lekt eruit, het vlees droogt uit en de smaak worden aangetast. De vork gebruik je alleen om het vlees van de BBQ te halen en om het vlees op te eten.

Verwijder vet

Snijdt overtollig vet van steaks, karbonades en ander vlees weg tot een dikte van ongeveer 5 mm.

Gebruik het zoete als laatste

Marinades die veel suiker bevatten verbranden gemakkelijk. Strijk daarom pas het vlees met een marinade, of andere ingrediënten die gemakkelijk verbranden, in tijdens de laatste 10 tot 15 minuten voordat het vlees gaar is.

 

60 Ultieme tips voor de beste en lekkerste BBQ

Veilig bbq’en

  • Zet de barbecue nooit dichter dan 3 meter bij brandbare materialen, zoals het huis, de garage of een houten hek
  • Barbecue nooit binnen, onder een overdekt terras of onder de carport
  • Zorg ervoor dat kinderen en huisdieren uit de buurt van hete BBQ blijven
  • Giet nooit brandbare stoffen op een BBQ
  • Zorg ervoor dat de BBQ altijd stabiel staat
  • Gebruik altijd een tang om het vlees te draaien
  • Smeer nooit het rooster in met olie, alleen het vlees
  • Gebruik geen aluminiumfolie op het rooster, dit onderbreekt de luchtcirculatie in de BBQ en zorgt tevens voor vet dat weer zorgt voor vlammen
  • Sluit alles af na het BBQ’en; het deksel, de ventilatie openingen, de branders en de gasfles
  • Blijf bij de BBQ totdat het vuur volledig gedoofd is

Soorten bbq’s

60 Ultieme tips voor de beste en lekkerste BBQ

Houtskool BBQ

60 Ultieme tips voor de beste en lekkerste BBQ

Gas BBQ

60 Ultieme tips voor de beste en lekkerste BBQ

Elektrische BBQ

Mijn BBQ’s

Heel blij ben ik met onze Cadac die we altijd bij ons hebben in de camper. Door deze multi (mini) BBQ kook ik praktisch nooit in de camper.

60 Ultieme tips voor de beste en lekkerste BBQ‘s Morgens een lekker ontbijtje bakken
60 Ultieme tips voor de beste en lekkerste BBQMet een heerlijke kop koffie of thee
60 Ultieme tips voor de beste en lekkerste BBQ‘s Middags een balletje grillen
60 Ultieme tips voor de beste en lekkerste BBQHet diner komt uit de wokpan
60 Ultieme tips voor de beste en lekkerste BBQEn ‘s avonds is het de BBQ

 

 

60 Ultieme tips voor de beste en lekkerste BBQEn dat allemaal met slechts één apparaat

 

Handig verpakt in een tas en niet groter dan wokpan. Onze Cadac ligt standaard bij ons onder in de camper. Hij zit in een paar minuten in elkaar, aangesloten en klaar voor gebruik. En hij is ook in een mum van tijd weer schoon en opgeborgen. Ik wil hem niet meer kwijt.

Thuis hebben we een Weber die al meer dan 10 jaar trouwe dienst levert aan de heerlijkste gerechten. Bij ons gaat geen mogelijkheid voorbij om een BBQ ‘aan te steken’ (lees: knop omdraaien, want ze zijn beide op gas). De Weber is dan ook groot genoeg voor een groot gezin en veel vrienden.

Let op!

  • Ontdooi vlees en vis altijd in de koelkast, nooit bij kamertemperatuur
  • Laat vlees voordat je het gaat grillen eerst kamertemperatuur aannemen, maar nooit warmer dan 21 graden
  • Stel rauw vlees nooit rechtstreeks bloot aan de zon of een andere warmtebron
  • Leg gaar voedsel niet op hetzelfde bord als waarop het voorheen rauw heeft gelegen
  • Maak borden, bestek en het aanrecht, dat in aanraking is geweest met rauw vlees of rauwe vis, schoon met warm water en afwasmiddel
  • Was je handen met water en zeep nadat je rauw vlees of rauwe vis hebt voorbereid
  • Restjes van de barbecue horen thuis in de koelkast nadat ze zijn afgekoeld
  • Gehakt of gehakt altijd worden verwarmd tot ten minste 71 graden (77 graden bij kippen).

 

Voor dat beetje extra

Koriander

Verse koriander kan bepaalde gerechten net een beetje die scherpere, intensievere smaak geven; De zaden hebben een heerlijke geur van witte peper, kardemom en kruidnagel.

Chilisaus

Is verkrijgbaar in vele smaken en scherpte niveaus, maar het is altijd scherp. Deze saus kan je marinade net dat beetje extra geven om een BBQ wat vuriger te maken.

Olijven

De kleine ovale vrucht is zwart wanneer deze volledig rijp; groene olijven worden geoogst als ze nog niet volgroeid zijn. Ze zijn ideaal als voor- of bijgerecht, maar smaken ook uitstekend in sauzen en marinades.

Paprikapoeder

Paprikapoeder geeft kleur aan een gerecht, maar de smaak komt alleen tot z’n recht als het wordt verwarmd.

Ananas

Deze vrucht is heerlijk en fris in elk gerecht.

Knoflook

Pept met zijn kenmerkende smaak zelfs het eenvoudigste gerecht op. Gesneden of geperst past het goed in alle marinades voor zowel vlees, gevogelte als vis.

Citroen

Vooral vis wordt vaak geserveerd met partjes citroen, maar de zuurgraad van de vrucht is ook compatibel met vele andere gerechten.

Gember

Dit is een veelzijdig kruid dat gebruikt kan worden in zowel zoete als in hartige gerechten.

Kaneel

Vooral in de keukens van het Midden-Oosten, Mexico en Noord-Afrika wordt kaneel vaak gebruikt. Het is verkrijgbaar in stokjes of in poedervorm.

Pepers

Er zijn meer dan 1000 verschillende peper variëteiten, van mild tot zeer scherp. Pepers kun je aan alle gerechten toevoegen, zolang je smaakpapillen het aankunnen.

Mosterd

Mosterd is verkrijgbaar als zaad, als poeder of in een pasta. De laatste is de meest bekende en gebruikte. De scherpe smaak past onder andere bij vlees, gevogelte en vis.

 

60 Ultieme tips voor de beste en lekkerste BBQ

 

De lekkerste bbq marinade

Citroen-Oregano Marinade

Dit heb je nodig:

150 ml olijfolie
2 el grof gesneden 
   verse oregano

sap van 1 citroen
citroenrasp
zout en peper

Zo maak je het

  • Alle ingrediënten in een schaal goed mengen en met zou en peper op smaak maken
  • Overgiet het vlees met de marinade en laat het afgedekt ongeveer een uur in de koelkast staan

Knoflook-paprika Marinade

Dit heb je nodig:

2 tenen knoflook
2 tl verse tijm 
1 tl paprikapoeder

sap van 1 citroen
8 el olijfolie
zout en peper

Zo maak je het

  • Knoflook en kruiden heel fijn snijden, de rest van de ingrediënten toevoegen en goed mengen
  • Overgiet het vlees met de marinade en laat het afgedekt ongeveer een uur in de koelkast staan

De lekkerste bbq saus

Aïoli

Dit heb je nodig:

6 tenen knoflook
3 eidooiers 
3 el verse witbrood-
    kruimels

4 el witte wijnazijn
300 ml olijfolie
zout en peper

Zo maak je het

  • Knoflook, eigeel, broodkruimels en azijn met zout en peper mengen met de mixer tot een glad mengsel
  • Zet de mixer wat zachter en voeg langzaam de olijfolie toe, druppelgewijs, zodat een dikke saus ontstaat
  • Een eetlepel kokend heet water toevoegen en kort mee laten mengen, zet de menger uit
  • Deze saus kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren
Met deze tips kan je BBQ feest niet meer mis gaan. Heb jij nog tips, ideeën of lekkere recepten voor een overheerlijke BBQ?

 

Author: Helga Post

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Artikelen op Waar is Mam zijn geschreven in overeenstemming met mijn disclaimer

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?

One thought on “60 Ultieme tips voor de beste en lekkerste BBQ