Ik gooi 50 kilo voedsel weg

Ik gooi 50 kilo voedsel weg

Ik gooi 50 kilo voedsel weg

Ik verspil 50 kilo eten per jaar… Jij ook!  Triest, of niet? Schandalig eigenlijk, met de voedselbanken in gedachten. Per huishouden van vier personen is dat 200 kilo per jaar. En dat is ook nog exclusief koffie, thee, wijn, bier, fris, sap, etc., dus alles wat via de gootsteen verdwijnt. In heel Nederland is de verspilling 0,8 miljard kilo per jaar. On-voor-stel-baar!

Keiharde euro’s

Nu wil ik ook weten hoeveel geld dat is. Jij ook toch? Nou, schrik maar: “De Nederlandse consument gooit naar schatting voor € 2,6 miljard aan eetbaar voedsel per jaar weg. Dat is zo’n € 350 per huishouden en komt neer op € 155 per persoon. De top 3 van de meest verspilde etenswaren zijn melk en melkproducten, brood, gebak en koek én groenten, aardappelen en fruit (volgens cijfers van Milieu Centraal).

Dit gezegd hebbende wordt het nu tijd om deze schandalige verspilling tegen te gaan!

 

Ik gooi 50 kilo voedsel weg

Hoe zorgen we voor minder voedselverspilling

Koop kleinere hoeveelheden.

Vooral versproducten hebben een korte houdbaarheid wat betekent dat je er geen voorraden van kunt inslaan om later te gebruiken. Vers producten, de naam zegt het al, moeten ‘vers’ gegeten worden, oftewel meteen. Wil je wel een voorraad inslaan, koop dan de bevroren versies.

Wees realistisch.

Bedenk wanneer je kunt gaan winkelen en bedenk van te voren wat je wilt gaan eten. Maak een weekmenu en haal de versproducten per dag.

Wees een gewetensvolle klant.

Overschat je geheugen niet en gebruik een boodschappenlijst. Er zijn zelfs apps die je het helpen onthouden of het notitie gedeelte op je telefoon. Maak de boodschappenlijst aan de hand van je weekmenu.

Nog meer tips voor eten kopen op maat

Kijk, ruik en proef.

Een houdbaarheidsdatum vermelden op een product is verplicht, maar dit wil niet zeggen dat het product precies op of na die datum niet meer eetbaar is. Het is een indicatie voor de versheid van een product. Oordeel zelf; kijk naar het product, vervolgens ruik je er aan en als dit nog steeds goed lijkt, proef het gewoon. Waarschijnlijk is het nog prima te eten.

Vries het in.

Bewaar restjes eten in de vriezer en houd eens per week een ‘kliekjesdag’. Lekker én een dubbele besparing; je hebt geen eten weggegooid en je hoeft immers voor die dag geen menu te kopen.

Nog meer tips voor het slim bewaren van voedsel

Laat het pijn doen.

Schrijf op wat je weggooit met de bedragen erachter, tel het na een maand op en laat het zeer doen!

 

Wat doe jij om voedselverspilling tegen te gaan?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

1 reactie

  1. Schrikbarend aantal.
    Ik denk dat wij niet zoveel weggooien, maar ik heb het nooit gewogen. Misschien valt het tegen.
    Het is echt heel zonde al dat eten, een verspilling van grondstoffen en een onnodige aanslag op het milieu. En dan heb ik het nog niet eens over vlees dat weggegooid wordt en dieren die daardoor onnodig gestorven zijn.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?