• By:

Om inzicht te krijgen in je financiële situatie en om te (be)sparen is het is handig om voor jezelf een budget te maken. Een budget is een begroting waarin je kunt zien hoeveel er binnenkomt en waar je het aan uitgeeft.

Voor iedereen ziet een begroting er anders uit. Niet iedereen stelt
dezelfde prioriteiten en maakt ook andere keuzes.
Er zijn dure en goedkope maanden. December bijvoorbeeld is de duurste maand, mei daarentegen is een rijke maand: dan wordt in de meeste huishoudens het vakantiegeld uitgekeerd. Dit geld kun je opzij zetten om een dure maand te compenseren.

Hoe maak je nu zo’n begroting.

Allereerst is het belangrijk al je uitgaven op een rijtje te zetten. Je kunt hierbij je bankafschriften gebruiken om te zien wat je allemaal betaald. Voor de maandelijkse inkomsten en uitgaven is dit makkelijk. Er zijn echter ook kosten die elk kwartaal, halfjaarlijks of zelfs jaarlijks terugkeren.
Deze laatste kosten moet je dan ook omrekenen naar een maand.
In je huishoudboekje (lees daarover hier meer) kun je deze bedragen dan invoeren.

Welke inkomsten noteer je. Natuurlijk je loon en/of uitkering, maar ook je belastingteruggave, de toeslagen en het vakantiegeld. Vakantiegeld wordt eens per jaar uitgekeerd. Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag bij de betreffende maand te noteren, maar je kunt het ook door 12 delen en in elke maand een deel invoeren. Dit geldt ook voor kinderbijslag, die elke 3 maanden wordt uitgekeerd. Om het overzichtelijk te houden is het aan te raden om het door het aantal maanden te delen.
Wanneer u het Excel-bestand gebruikt waar ik het eerder over had worden de bedragen netjes berekend en krijgt je een saldo als alles is ingevuld. Dit is nu je gemiddelde maandinkomen.

Zo noteer je ook je uitgaven. Schrijf eerst alle vaste posten op zoals verzekeringen, hypotheek of huur, energie. Gebruik hiervoor je bankafschriften. Reken ook hier alle bedragen terug naar een maand. Wanneer je alle uitgaven die je móet betalen hebt ingevuld is er al uitgerekend hoeveel je overhoudt. Stel nu eerst voor jezelf vast hoeveel je in de maand wilt sparen. Sparen is belangrijk en zou bij je vaste lasten moeten horen. Daarna zie je wat je over hebt om te besteden voor boodschappen, kleding en andere uitgaven. Deel dit bedrag door het aantal dagen van de maand en je ziet precies hoeveel je per dag kunt uitgeven.

Kom je tekort per maand? Dan is het tijd om te gaan besparen.
Hoe bespaar jij?

Liefs, Helga

Geen artikel missen? Klik hier
 
Lieve lezers, door samenwerkingen kunnen artikelen gesponsorde links bevatten. Voor meer informatie hierover wil ik je graag verwijzen naar de disclaimer.

Author: Helga

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Vond je het een interessant artikel? Abonneer je dan op de Week van Mam zodat je geen artikel meer mist en ontvang gratis deze planners!

Planners

Ontvang je liever een andere nieuwsbrief? Kijk dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge