Categorie: Huishouden

Zoals ik in deel 1 al vertelde merk ik dat er, vooral bij de jongere generatie, veel vragen zijn met betrekking tot huishoudelijke taken. Vroeger leerde je op school nog hoe je moest strijken, kreeg je ‘huishoudkunde’ en leerde je koken. Je kreeg zelfs een pop om voor te zorgen alsof het je eigen kind was. Dat waren de echte huishoudscholen.
Ondanks dat ik nooit naar een huishoudschool ging heb ik toch leren strijken,

Read More »

Ik heb het er al eens vaker over gehad; De huishouding als onderneming, waarin ik uitleg dat de organisatie van een huishouden goed vergelijkbaar is met de organisatie van een bedrijf. Dat, binnen zowel een bedrijf als een huishouding, het management moet zorgen dat alles loopt. En dat binnen mijn huishouden ik een van de managers ben en overleg met mijn partner. Maar wat nu wanneer je partner niet meewerkt? Zich niet aan dezelfde regeltjes houdt?

Read More »

Ook in maart gaan de veranderingen (lees: verbeteringen) gewoon door. Een aantal er van zal je zijn opgevallen, maar het merendeel gebeurt achter de schermen.
De maand begon met een aantal gratis planners voor dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken. Een agenda bijhouden is op school of voor je werk de gewoonste zaak van de wereld. Maar waarom zou je dat ook niet thuis gaan doen, waar soms de meest uiteenlopende afspraken en plannen in elkaar moeten passen.

Read More »

Heb jij ook zo genoten van dat heerlijke weer de afgelopen week? En was je ook zo blij dat de was eindelijk weer naar buiten kon? Heb je ook heel snel het beddengoed gewassen, buiten gedroogd en er meteen weer het bed mee opgemaakt? Ikke wel! Zálig! De weergoden gaan vast weer hun best doen deze week, maar dat lijkt hier vandaag nog niet te lukken, helaas. Maar ik heb mijn prachtige overkapping en mijn super praktische droogrekken. 

Read More »

We slapen elke nacht op onze matrassen en daarom is het belangrijk om ze schoon en verzorgd te houden. Er hoopt zich een hoop vuil, stof en vocht op in zo’n matras. En het komt in ieder huishouden wel eens voor; een ongelukje op de matras. Hier volgen enkele tips om zowel die ongelukjes schoon te maken als je matras schoon en fris te houden.

 

De matras reinigen en vlekken en geuren verwijderen

Algemene schoonmaaktips voor je matras

Het draaien van een matras is essentieel zodat er een gelijkmatige slijtage ontstaat.

Read More »

Ik weet niet of het jou ooit is overkomen, maar bij mij bleef het toilet boven maar ruiken als ik het had schoongemaakt. Nu wist ik dat er ‘s nachts slaapdronken kinderen naar die wc gingen en er wel eens een ongelukje gebeurde. Maar of ik het nu twee maal of tien maal in de week schoonmaakte, het bleef een stinkend toilet. Gelukkig ben ik er al jaren achter waar de stank vandaan kwam en overkomt mij dit niet meer.

Read More »

Het voorjaar komt er aan en het begint zo langzamerhand alweer een beetje te kriebelen. Er kwamen al een aantal zonnige dagen voorbij en het verlangen naar de lente, de zon, de zingende vogels en de frisse geur van de was die de hele dag buiten heeft gehangen wordt steeds heviger. Het gevoel dat het huis aan een opfrisbeurt toe is, dat de zon en voorjaarslucht naar binnen moet. Iedereen heeft dat, althans dat denk ik.

Read More »

Nu de echte huishoudscholen niet meer bestaan merk ik vaak dat er bij de jongere generatie veel vragen zijn over de meest ‘normale’ zaken van het huishouden. Tenminste wat wij ‘oudjes’ normaal vinden. En zó oud ben ik nu ook nog niet en ik heb ook helemaal geen huishoudschool gehad, maar mijn moeder wel en die bracht mij de tips voor het wassen van kleding bij.

 

Tips voor het wassen van kleding | deel 1

 

Read More »

In de eerste twee maanden van dit jaar is er veel veranderd en daardoor ook veel nieuw. Zo begon ik dit jaar met hoe, waar en wanneer je homemade schoonmaakmiddelen gebruikt. Deze uitleg kwam naar aanleiding van een vraag van een van de lezers. Aan de hand van een klein aantal van de vele recepten die ik al eens publiceerde met zelfgemaakte schoonmaakmiddelen, heb ik uitgelegd hoe het werkt. Via een infographic heb ik dit duidelijk proberen te maken.

Read More »