Categorie: Huishouden

Regelmatig wordt mij gevraagd ‘Wat zijn nu die extra taken op het huishoudschema?”  en  “Is daar ook een overzicht van?”. In antwoord op die laatste vraag kan ik heel kort zijn: “Nee”. Natuurlijk heb ik daar zelf wel een overzicht van, maar het staat niet op de website. Op de eerste vraag wil ik je hier graag een antwoord geven.

De extra taken die twee tot drie keer per maand voorkomen zijn huishoudtaken die één tot enkele malen per jaar voorbij komen.

Read More »

Om je huis schoon te houden is het niet noodzakelijk om elke dag te poetsen en elke week dezelfde klusjes te doen. Als je een schoon huis wilt en ook nog wat vrije tijd over wilt houden moet je efficiënt schoonmaken. Efficiënt betekent met zo weinig mogelijk tijd en inspanning zoveel mogelijk resultaat behalen. En dat doe je door zelf te bepalen hoe en wanneer je het huis schoonmaakt.

Bepaal het zelf

Stel eerst vast wat ‘schoon’

Read More »

Voor ons is de meivakantie vandaag weer over. Vandaag zijn alle nog schoolgaande kinderen bij ons thuis weer naar school, sterker nog, ze hebben nog twee weken voordat hun examens beginnen. Een stressvolle tijd met allerlei oefenexamens en de daarbij behorende zenuwen. Terwijl de één zich er weinig van aantrekt en het allemaal wel ziet gebeuren, probeert de ander nog complete studieboeken in het hoofd te stampen. En hoewel ik ze probeer uit te leggen dat een middenweg hierin zoeken verstandiger is,

Read More »

Zoals ik in deel 1 al vertelde merk ik dat er, vooral bij de jongere generatie, veel vragen zijn met betrekking tot huishoudelijke taken. Vroeger leerde je op school nog hoe je moest strijken, kreeg je ‘huishoudkunde’ en leerde je koken. Je kreeg zelfs een pop om voor te zorgen alsof het je eigen kind was. Dat waren de echte huishoudscholen.
Ondanks dat ik nooit naar een huishoudschool ging heb ik toch leren strijken,

Read More »

Ik heb het er al eens vaker over gehad; De huishouding als onderneming, waarin ik uitleg dat de organisatie van een huishouden goed vergelijkbaar is met de organisatie van een bedrijf. Dat, binnen zowel een bedrijf als een huishouding, het management moet zorgen dat alles loopt. En dat binnen mijn huishouden ik een van de managers ben en overleg met mijn partner. Maar wat nu wanneer je partner niet meewerkt? Zich niet aan dezelfde regeltjes houdt?

Read More »

Ook in maart gaan de veranderingen (lees: verbeteringen) gewoon door. Een aantal er van zal je zijn opgevallen, maar het merendeel gebeurt achter de schermen.
De maand begon met een aantal gratis planners voor dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken. Een agenda bijhouden is op school of voor je werk de gewoonste zaak van de wereld. Maar waarom zou je dat ook niet thuis gaan doen, waar soms de meest uiteenlopende afspraken en plannen in elkaar moeten passen.

Read More »

Heb jij ook zo genoten van dat heerlijke weer de afgelopen week? En was je ook zo blij dat de was eindelijk weer naar buiten kon? Heb je ook heel snel het beddengoed gewassen, buiten gedroogd en er meteen weer het bed mee opgemaakt? Ikke wel! Zálig! De weergoden gaan vast weer hun best doen deze week, maar dat lijkt hier vandaag nog niet te lukken, helaas. Maar ik heb mijn prachtige overkapping en mijn super praktische droogrekken. 

Read More »

We slapen elke nacht op onze matrassen en daarom is het belangrijk om ze schoon en verzorgd te houden. Er hoopt zich een hoop vuil, stof en vocht op in zo’n matras. En het komt in ieder huishouden wel eens voor; een ongelukje op de matras. Hier volgen enkele tips om zowel die ongelukjes schoon te maken als je matras schoon en fris te houden.

 

De matras reinigen en vlekken en geuren verwijderen

Algemene schoonmaaktips voor je matras

Het draaien van een matras is essentieel zodat er een gelijkmatige slijtage ontstaat.

Read More »

Ik weet niet of het jou ooit is overkomen, maar bij mij bleef het toilet boven maar ruiken als ik het had schoongemaakt. Nu wist ik dat er ‘s nachts slaapdronken kinderen naar die wc gingen en er wel eens een ongelukje gebeurde. Maar of ik het nu twee maal of tien maal in de week schoonmaakte, het bleef een stinkend toilet. Gelukkig ben ik er al jaren achter waar de stank vandaan kwam en overkomt mij dit niet meer.

Read More »