Iedereen heeft wel van die losse dingen die je wilt bewaren maar die eigenlijk nooit worden gebruikt of die nooit een echte bewaarplaats krijgen. Maar wanneer je brieven en aandenkens door je hele huis laat slingeren, bewaar je ze natuurlijk niet op de juiste manier. Kies een doos of kist voor dergelijke spullen en je hebt meteen een geschikte plek voor je persoonlijke archief.

Je persoonlijke archief, of je schatkist aan herinneringen,  kan allerlei dingen bevatten die onderdeel uitmaken van jouw persoonlijke geschiedenis. Denk maar aan brieven, documenten, persoonlijke kaartje, jeugdherinneringen, souvenirtjes en dergelijke. Wanneer je ze goed uitzoekt, kun je dergelijke schatten doorgeven aan de volgende generatie.

Een voorleesboek dat bij mij, al bij het zien van de voorkant, hele mooie herinneringen aan mijn jeugd oproept. In die tijd waren er voor mij nog geen zorgen en mijn vader was toen nog niet ziek en leefde nog. We woonden destijds in een huis waaraan ook geen vervelende herinneringen plakken omdat er in dat huis alleen maar leuke dingen zijn gebeurd. En hoewel het een voorleesboek was las ik het altijd zelf. Maar dát boek, dat overal ezelsoren vertoond en waarvan het kaft zijn beste tijd heeft gekend, staat altijd op mijn werkkamer. Ook al doe ik er niets meer mee. Wellicht ooit ga ik het voorlezen aan mijn kleinkinderen.

Je begrijpt vast waar ik heen wil, wat ik bedoel met een ‘schat’. Het zijn spullen die er werkelijk toe doen. Mocht je ooit je huis in grote haast moeten verlaten, dan zijn dat de dingen die je zou meenemen. Bovendien zijn het onvervangbare, unieke stukken.

 • een uurtje
 • een kist, een doos, krat of diepe lade
  Probeer met één archiefdoos of kist per decennium te doen
 • Soms is het het gemakkelijkst om besluiten te nemen over aandenkens wanneer je er grofweg een chronologische volgorde in aanbrengt. Dan kun je namelijk zien waar de gaten in je geschiedenis liggen. je persoonlijke archief kan allerlei zaken bevatten. Er zijn geen regels voor wat je e wel en niet moet bewaren; jouw geschiedenis is uniek voor jou. Bewaar echter alleen wat praktisch te bewaren is en wat echt bijzonder is. Het is niet verstandig of praktisch om ieder klein dingetje uit je verleden te bewaren. Je wilt geen grote hoeveelheden bewaren, maar juist de spullen met een betekenis voor jou.
 • Vind je het moeilijk om zelf te bedenken wat wel en wat niet te bewaren? Bedenk dan welke zaken een conservator zou uitzoeken mocht jouw leven als een expositie worden ingericht. Onthoud dat je niet alleen het beste hoeft te bewaren. Ook gewone dingen kunnen een grote waarde vertegenwoordigen. Een boodschappenlijstje dat je oma nog heeft geschreven kan heel dierbaar zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld nog een cassettebandje met de stem van mijn vader erop. Ik heb geen idee of het nog werkt of dat het geluid al helemaal is vervaagd, en ik wil het ook niet weten, ik wil het alleen bewaren.
 • Als je kleding wilt bewaren, was het dan eerst. Als het kledingstuk van waarde is kun je het reinigen beter over laten aan specialisten. Bewaar kleding in een kledinghoes en leg er een laagje zuurvrij vloeipapier of tissues tussen. Om het tegen motten en zilvervisjes te beschermen zijn er geschikte, natuurlijke producten te kopen in reformwinkels. Grotere kledingstukken, zoals je trouwjurk, kun je beter in een grote doos bewaren.
 • Gebruikt hoezen met een rits om spullen gescheiden en beschermd te houden. Je kunt ook met enveloppen werken voor kleine stukken. Die kun je bovendien goed etiketteren zodat je ze gemakkelijk terug kunt vinden.
 • Zorg voor een passend deksel op je doos met persoonlijke archiefstukken en bewaar de doos op een droge plaats die niet te warm of te koud kan worden. Bewaar de doos niet rechtstreeks op de grond, anders kunnen spullen vochtig worden.
 • Wat is uniek aan jou en jouw leven?
 • Wat zijn de spullen die je zou willen meenemen als je huis in brand zou staan?
 • Welke voorwerpen vertegenwoordigen voor jou een symbolische waarde of vind je interessant?
 • Welke spullen hebben voor jou de meeste betekenis?
 • Waar heb je een teveel aan? Wil je bijvoorbeeld echt al je oude schoolboeken en schriften bewaren?
 • Welke spullen staan voor cruciale momenten in je leven?
 • Voorwerpen die je misschien wilt bewaren:
  * schoolrapporten
  * diploma’s
  * getuigschriften, certificaten
  * dagboeken, agenda’s
  * medailles, bekers, trofeeën
  * liefdesbrieven
  * je eerste rijbewijs of paspoort
  * haarlokken
  * trouwjurk, babykleren
  * foto’s, video’s
  * belangrijk boek
  * vakantie souvenirs
  * krantenknipsels
 • De volgende spullen moet je juist niet archiveren:
  * servies, teddyberen, speelgoed; bewaar hiervan liever een afbeelding
  * verzamelingen
  * voedsel; dit is écht geen goed idee!
 • Houd ruimte over voor toekomstige spullen die je aan je archief kunt toevoegen als je slechts één doos ter beschikking hebt. (denk erom: één archiefdoos per decennium).
 • Raadpleeg een deskundige over kostbare, ongebruikelijke en waardevolle spullen. Het echte archiveren kun je altijd beter overlaten aan deskundigen.
 • Het kan geen kwaad om een tijdelijke opslagplaats te hebben voor aandenkens. Denk aan een plaats die gemakkelijk toegankelijk is. Een lade of schoenendoos is prima, maar je kunt ook denken aan een nette map voor allerlei papieren en informatie. Je kunt je spullen daarin bewaren tot je ze definitief overplaatst naar je daadwerkelijke, grotere, persoonlijke archief.

Ik bewaar heel veel recepten, vooral die goed bevallen. Doe jij dat ook? Dan gaan we het daar morgen eens over hebben.

Liefs, Helga

Geen artikel missen? Klik hier
 
Lieve lezers, door samenwerkingen kunnen artikelen gesponsorde links bevatten. Voor meer informatie hierover wil ik je graag verwijzen naar de disclaimer.

Author: Helga Post

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Vond je het een interessant artikel? Abonneer je dan op de Week van Mam zodat je geen artikel meer mist en ontvang gratis deze planners!

Planners

Ontvang je liever een andere nieuwsbrief? Kijk dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge