Categorie: Besparen

Wij gooien veel te veel etenswaren weg omdat we het niet goed bewaren. Zonde, verkwisting en zeker niet duurzaam. Tijd om eens te kijken naar waar dit anders kan. Door bijvoorbeeld wel goed te bewaren. Ik wil je vertellen hoe ik het doe.

Praktische tips om duurzaam te bewaren
Bewaartips voor je koelkast

 • Praktische tips om duurzaam te bewarenZet je koelkast op 4 ºC. Dat is stand 3 als je 5 standen hebt en stand 6 bij 10 standen.
 • Ik heb een vaste indeling in de koelkast zodat iedereen binnen mijn huishouden weet waar iets staat.

Read More »

Heb jij dat ook? Dat je graag duurzaam wilt leven, maar geen zin hebt om eerst een speurtocht te houden wat wel en niet goed is? Ik probeer het wel, door bijvoorbeeld mijn eigen schoonmaakproducten te maken, moestuinieren, zonnepanelen, afval scheiden. Maar dat is bij lange na niet genoeg. Duurzaam leven gaat verder dan een paar zonnepanelen en wat spouwmuur isolatie. Duurzame producten zijn ook niet echt herkenbaar. Kleding bijvoorbeeld. Ik moet altijd eerst het internet op om uit te zoeken welke kleding niet wordt vervaardigd door kinderhanden.

Read More »

Je zou denken dat je juist in deze maand niet kunt besparen. De maand december is de duurste van het jaar en wordt niet voor niks duurcember genoemd. Maar met deze tips kun je je ook in deze maand aan je kerstbudget houden.

 

Het kerstbudget en bespaartips

 

 

Als je echt je kerstbudget niet wilt overschrijden kun je de volgende dingen beter achterwege laten.

 • Grote cadeaus
 • Nog meer kerstversiering
 • Uitbundig verpakkingsmateriaal
 • Het kerstdiner buiten de deur
 • Vlak voor de kerstdagen boodschappen gaan doen
 • Dure kerstkleding kopen
 • Op reis gaan

Hoe doe je dat?
Read More »

Over vier jaar willen de netbeheerders alle 7 miljoen huishoudens hebben voorzien van een slimme meter. In 2014 zijn ze hier al mee begonnen en het kan dus zo zijn dat jij al zo’n slim ding hebt. Zo’n 30 procent heeft er inmiddels een, waaronder wij, maar nu al blijkt dat die meter helemaal niet zo slim is. Uit een onderzoek blijkt dat bijna de helft van de gebruikers geen intentie heeft om aan de hand van die slimme meter te gaan besparen.

Read More »

Besparen kun je op allerlei mogelijke manieren. Je kunt besparen op verzekeringen, brandstof en energie. Je kunt ook besparen met zonnepanelen en isolatie.
Maar wist je dat je ook kunt besparen met lucht, vocht en warmte? En zelfs met een spons…? Lees hier hoe.

 

Besparen met lucht, warmte, vocht en meer

Besparen met lucht

 1. Kort en grondig luchten. Als je verstandig wilt luchten in je huis dan moet je dit niet voortdurend doen maar kort en grondig. 

Read More »

Een aantal tips om op uitgaven te besparen zodat je je aan je budget kunt houden, komt iedereen van pas. Of je nu een heerlijk ruim budget hebt en niet altijd op de kleintjes hoeft te letten, of je kunt elke maand net rondkomen; besparen wil iedereen.

“Het schrappen van uitgaven en het spekken van je spaarrekening geeft iedereen een fijn gevoel.”

10 Manieren om je aan je budget te houden

Van dag tot dag leven

Er zijn natuurlijk ook mensen die van dag tot dag leven en niet weten wat sparen is.

Read More »

Het energieverbruik in ons huishouden is zowel positief als negatief extreem; “stroomverbruik, ver beneden gemiddelde” en “gasverbruik, ver boven gemiddelde”. Wij verbruiken dus gemiddeld gezien aanzienlijk veel gas en dat is al zolang wij in dit huis wonen. Allerlei onderzoeken hebben we zelf al gedaan en laten doen. Allerlei maatregelen hebben we al genomen en het gasverbruik gaat wat onderuit, maar energiezuinig is het huis nog steeds niet.
Gas is ten opzichte van stroom veel duurder en daarom is ons maandelijkse voorschot altijd hoog en bij de eindafrekening moet er altijd nog bijbetaald worden.

Read More »

Voordat ik mijn menu’s wekelijks plande kwam het nogal eens voor dat ik om 5 voor 5 nog niet wist wat we gingen eten, niets had voorbereid en alles nog bevroren in de diepvries lag. Als er dan van die hongerige pubers van boven komen omdat ze zich niet meer kunnen concentreren op hun huiswerk voel je je behoorlijk schuldig. En sja, wat er dan op tafel kwam was meestal niet gezond en goedkoop.

 

Read More »

Wassen is altijd een belasting voor het milieu. Maar hoe kun je nu die schade beperken.
Een aantal tips om het wassen makkelijker, zuiniger en milieubewuster te maken.

 

18 tips om milieuvriendelijk en zuinig te wassen

18 Was tips

 

 1. Was rode en donkere kleuren in koud water in een wasprogramma dat erbij past. De vlekken trekken niet in en het bespaart de kleur.
 2. Verwijder vet in je kleding door ze in te smeren met een pasta van maïszetmeel en water.

Read More »

In Nederland is het de gewoonte om te wachten totdat het voorjaar komt en je op de verschillende markten je huisraad en schuurinhoud tentoon kunt stellen om er geld aan te verdienen. De grote dag daarvoor is natuurlijk de vrijmarkt op Koningsdag. In Amerika doen ze dat heel anders. Daar houden ze een Garage Sale. De Amerikanen maken er een heel evenement van en plannen dit ver van te voren inclusief advertentie, flyers en posters.

Read More »