Categorie: Tuin

In onze achtertuin kijken we, helaas, naar de garagemuur van de buren. Hoewel ik me wel honderd mooiere uitzichten kan bedenken is het een welkome afscheiding in onze tuin. Echter de kale stenen hebben niet veel kleur. Om dat probleem op te lossen hebben we jaren geleden een aantal klimmers geplant, waaronder een paar kleurige clematissen.

Een eenvoudige oplossing want deze kleurrijke klimmer vindt zelf zijn weg naar boven en als je het een beetje de weg wijst krijg je een muur vol kleur. 

Read More »

Wanneer ik al die mooie folders en reclame met tuinartikelen voorbij zie komen krijg ik zin om weer in de tuin aan het werk te gaan. Alle tuinmeubels weer uit de schuur halen, de potten vullen met voorjaarsbloeiers en genieten op het terras. Maar daar is het allemaal nog een beetje te vroeg voor. Maar een begin maken kan wel want het bankje aan de voorkant van ons huis is echt aan vervanging toe. Het hout begint te rotten en de verf is helemaal verdwenen.

Read More »

We zitten al een aantal dagen in de dubbele cijfers qua temperatuur overdag. En dat betekent voor mij toch echt dat het voorjaar eraan komt. Her en der laten de bollen hun aanwezigheid al zien in mijn tuin. Ik kan er echt van genieten. Zo langzamerhand bereid ik mijn tuin dan ook al voor en geniet ik van het buiten (kunnen) zijn.

Tuinplant maart | Frisse en fruitige citrusboompjes

Citrusboompjes in twee woorden?

Fris en fruitig! In maart kunnen de planten,

Read More »

Doe jij mee aan de mode en volg jij alle trends op de voet? Dan kun je deze tuintrends niet missen. Dé tuintrends 2017 komen tot leven in de geëmancipeerde, de energieke en de harmonieuze tuin. Elke trendtuin levert een positieve bijdrage aan de biodiversiteit, vogels, bijen, vlinders én houdt rekening met een goede waterhuishouding. De tuinen bieden volop groene inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

 

Doe mee aan de tuinmode | Tuintrends 2017

Emancipatie

In de geëmancipeerde tuin keren thema’s als integratie en emancipatie terug door alles wat erin staat een gelijke waarde toe te kennen.

Read More »

Vind jij het ook zo kaal in je tuin tijdens de winter? Behalve dan dat alles wit is omdat er sneeuw ligt, is de tuin maar saai en somber. Dit dreigende winterdipje kun je nu voorkomen met lentebloeiers. En wil je een lente explosie dan kies je voor knalkleuren.

 

Tuinplant februari | Bollen in potten, een lente explosie
Tuinplant februari staat Op springen

Bloembollenkwekers hebben het afgelopen najaar bollen geplant en opgekweekt in potjes. Vanaf februari staan ze,

Read More »

Ik had het er al eerder over maar nu de kerstboom is verdwenen of, zoals bij mij, nog gaat verdwijnen (na Drie Koningen) dan is een beetje fleur en kleur in huis wel welkom. De gezelligheid van de kerstdagen en de boom kun je terughalen door mooie (bloeiende) planten in huis te halen. Persoonlijk, maar dat is algemeen bekend, ben ik dol op roze. Winterheide heeft die mooie kleur.
De meeste mensen denken dat alleen de Veluwe vol met heide staat,

Read More »

Hoewel het af en toe al erg koud is en het ook al wat gevroren heeft ‘s nachts ben ik er nog niet aan toe gekomen om onze tuin winterklaar te maken. Een kleine opruimbeurt kan onze tuin echt wel gebruiken. De vaste planten moeten beschermd worden en de voorjaarsbollen moeten er nog uit. De laatste tijd, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn vader, is er geen aandacht meer aan geschonken. Dat geldt niet alleen voor de tuin,

Read More »

Laten we voorop stellen dat mieren hele nuttige dieren zijn. Ze ruimen alle voedselresten op en het ongedierte, zoals muggen, waar we niet zo dol op zijn. Ik ben er dan ook geen voorstander van om ze buitenshuis te bestrijden. Ik heb namelijk liever tien mieren op mijn terras dan één mug. Ik ben hierin ook een mierenneuker (vind de woordspeling leuk) ;-), want ik breng zelfs een spin weer naar buiten wanneer ik hem in huis tegenkom.

Read More »

Het is bijna zover, nog een paar daagjes; Lente! Met uitzondering van de zomer mijn meest favoriete seizoen. Zon, kleur, buiten, ik ben er dol op. Op je blote voeten de hele dag buiten zijn, in de tuin zijn. Genieten van de kakelende vogels die bezig zijn hun nest te verdedigen of een discussie voeren met hun pasgeboren kroost over dat er meer voedsel moet komen. Ik kan er uren zitten genieten, in mijn tuin…

Read More »

Ook deze staan in mijn tuin. Twee grote struiken met heerlijke rode én witte frambozen.

Poot in het voorjaar eenjarige scheuten en kort deze in tot 30 cm boven de wortel. Dit zorgt ervoor dat de plant grondscheuten gaat maken. Zet er ongeveer 3 per meter en in oost-west richting zodat ze de meeste zon krijgen.

raspberry-582834_1280Er zijn mensen die alle scheuten langs draden spannen zodat elke framboos zoveel mogelijk zonlicht krijgt.

Read More »