Iedereen kent het; het etiket op voedingsmiddelen. Maar wat betekenen nu eigenlijk al die begrippen.

Wat staat er op een etiket

 

Hulpstoffen

 

Antioxidanten

Deze voorkomen dat vet en olie ranzig worden en fruit bruin.

Kleurstoffen

Kleurstoffen worden aan heel veel producten toegevoegd, zoals jam, drank en zelfs yoghurt. Maar ook aan bewerkt voedsel zoals conserven.

Emulgatoren

Met behulp van deze stoffen kan vet zich egaal mengen met water. Het zit vaak in chocolade, ijs en margarine.

Smaakstoffen

Deze verbeteren de smaak van flauw voedsel of herstellen de smaak die verloren is gegaan bij de bereiding of bewerking. Er zijn duizenden smaakstoffen en deze hoeven niet allemaal genoemd te worden op een etiket.

Conserveermiddelen

Deze worden toegevoegd om bacterie- en schimmelvorming tegen te gaan. Ze zitten vooral in toetjes, gedroogd fruit en spek.

Stabilisatoren

Een voorbeeld is pectine, deze voorkomt dan dun voedsel, zoals yoghurt, gaat schiften.

Verdikkingsmiddel

Hiervoor worden eveneens veel middelen gebruikt om sauzen en soepen stevigheid te geven. Een veel voorkomend verdikkingsmiddel is gemodificeerd zetmeel.

 

Kun je wel wat meer structuur en routine gebruiken?
Mis dan geen nuttig artikel, geen praktische tip, geen handige truc en geen gratis download meer!

Author: Helga Post

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.


Door samenwerkingen kunnen artikelen gesponsorde links bevatten. Voor meer informatie hierover wil ik je graag verwijzen naar de disclaimer.

Welke nieuwsbrief ontvang jij graag?

Ontvang tips, inspiratie, aanbiedingen en nog meer in je mailbox!
(uiteraard mag je ze ook allemaal!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge