Heb je weleens ‘s avonds je wasmachine laten draaien en het ‘s morgens in de droger willen doen én geconstateerd dat de was (nog steeds) stinkt?

Dan is je wasmachine toe aan een grondige schoonmaakbeurt.

Om het goed te doen zou je elke maand je wasmachine moeten schoonmaken om het schoon en schimmelvrij te houden. Het is namelijk de schimmel die de onfrisse geur veroorzaakt. En het is echt niet zo moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je het moet doen. Of liever gezegd, waar.

wasmachine

Ondanks dat ik regelmatig mijn wasmachine schoonmaakte, de deur, de rubbers en zelfs een lege trommel liet draaien met alleen maar chloor, bleef het ruiken. Nu is het al een oudje, maar hij werkt nog prima, en toch overwoog ik om een nieuwe te kopen.

Het maakte niet uit wat ik deed, het bleef stinken.

Hoe kom je van die stank uit de wasmachine af

Benodigdheden:

 • Azijn
 • Oude tandenborstel
 • Oude handdoek
 • Eventueel een lekker geurende olie

Haal allereerst het zeepbakje uit je automaat en maak deze schoon onder de warme kraan. Mix een mok azijn, een mok water en eventueel een eetlepel geurende olie. Maak nu met de tandenborstel de ruimte waar het zeepbakje in moet schoon. Met de borstel kun je in alle hoeken en gaten komen en ook achterin.

Nu komt de grootste boosdoener; het rubber. Maak deze goed schoon, want hierin verschuilen zich de meeste schimmels. Verwijder deze, als dat mogelijk is en maak eronder ook schoon. Je zult schrikken van wat je hier aantreft wanneer je dit niet elke maand doet.

Zorg er wel voor dat je een oude handdoek voor je wasmachine hebt liggen als je het rubber schoonmaakt.

Als je bovenstaande elke maand herhaalt blijven schimmel en stank weg.

Of toch niet?

Er kan nog een ander probleem zijn.

Onderaan (meestal) je wasmachine, voor of achter, zit een klepje met daarachter een draaidop.

Wist je dat?

Oudere machines hebben het niet. Of ze zitten verstopt achter de plaat aan de achterkant van de machine. Hiervoor moet je zelfs de schroeven eruit draaien.

Let nu op! Haal deze dop er niet zomaar af!

Zorg er eerst voor dat je een opvangbak hebt waar het vieze water, én het stinkende vuil, inloopt. En dat is geen klein beetje. Schroef de dop langzaam open. Zodra je deze opendraait begint het water al te lopen.

Als het eenmaal leeg is gelopen maak hierin dan goed schoon met je mix van azijn en geurolie en de oude tandenborstel. Vind je er toevallig een sok in, of meerdere, gooi ze weg. Je krijgt de stank er niet meer uit. Maak deze afvoer helemaal schoon, zover je kunt.

Toen ik dit allemaal had gedaan was de stank weg. Eindelijk!

Heb jij dit ook weleens gehad en wist je niet waar het vandaag kwam? Wist jij dat er zo’n afvoer in je wasmachine zat?

Author: Helga Post

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.


Door samenwerkingen kunnen artikelen gesponsorde links bevatten. Voor meer informatie hierover wil ik je graag verwijzen naar de disclaimer.

Welke nieuwsbrief ontvang jij graag?

Ontvang tips, inspiratie, aanbiedingen en nog meer in je mailbox!
(uiteraard mag je ze ook allemaal!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

5 thoughts on “Tips voor de stinkende wasmachine

 1. Ah, goede tips. Ga dit komend weekend uitproberen. Bij alle wasmachines die we hebben gehad kregen we op een gegeven moment last van vieze geurtjes. We hebben zelfs een wasmachine uit de deur gedaan, omdat we dachten dat er iets mis mee was. Misschien was dat overbodig :S

  Posted on 13 juli 2017 at 16:42
 2. Van vloeibaar wasmiddel blijven vettige drabresten op bepaalde plekken en in de slangen achter ook deze drab resten zijn ware stinkbommetjes

  Posted on 29 januari 2017 at 06:38
 3. Ik was de machine regelmatig met azijn (leeg) en maak het zeepbakje schoon. Maar de rest… Snel aan de slag dus en wie weet hoeveel sokken ik terug ga vinden… Ik mis er al jaren heel veel 😉

  Posted on 1 september 2016 at 12:38
 4. Dit probleem heb ik gelukkig nog niet gehad. Maar nu ben ik in ieder geval voorbereid.

  Posted on 15 januari 2016 at 10:08