• By:

Nu het voorjaar is begonnen is het natuurlijk tijd voor de beroemde ‘Voorjaarsschoonmaak’.

Zelfs bij de ‘niet-graag-poetsers’ onder ons, waaronder ik, begint het te kriebelen wanneer het lente zonnetje naar binnen gluurt. In de komende weken ga ik het hele huis door en uiteraard zal ik jullie hierbij op de hoogte houden.
Wil je meedoen? Dan kun je het schema elke week onderaan downloaden.

clean-571679_1280

Deze week beginnen we met de KEUKEN.

Allereerst zet ik de volgende spullen klaar:

Een ragebol
Vuilniszak
Poetsdoek
Mijn zelfgemaakte allesreiniger
Zeem, spons, raamtrekker
Ovenreiniger
Bezem
Dweil
Vloerreiniger

Ik begin met een schoon aanrecht. Dus ik ruim eerst alles op, zet het in de vaatwasser en zorg ervoor dat mijn gootsteen schoon is. Zet meteen de vaatwasser aan om deze na afloop grondig te kunnen reinigen.
Dan maak ik de afvalbak leeg en doe er een nieuwe afvalzak in. Dat is handig om straks meteen alle rommel weg te gooien.

Dan verwijder ik alle vitrage, gordijnen of wat er voor de ramen hangt, stop dit gelijk in de wasmachine en zet hem aan.

En voor het ultieme voorjaarsgevoel: zet ik alle ramen open!

Ik werk altijd van boven naar beneden. Dus met de ragebol haal ik alle stofnesten van plafond, hoeken en muren. Het ventilatie rooster en de kap van de plafonnière haal ik eraf en maak deze met een sopje schoon.
Alles wat aan de muren hangt haal ik eraf en maak ik met een vochtige doek schoon. Vergeet niet eronder schoon te maken.

Dan heb ik een bepaalde volgorde;
De planken, bovenop het keukenblok, kozijnen, deuren en plinten, en als laatste zeem ik de ramen.

TIP: vergeet ondertussen niet de vitrages en gordijnen te drogen, buiten uiteraard aan de waslijn, in het voorjaarszonnetje!

En als je nu dacht dat je er was… het grootste werk komt nog!
Ik wil je hiermee niet ontmoedigen, want het is best een leuke klus.

Het leeghalen van de keukenkasten! Ik haal alles eruit.
Nu begint het grote sorteren: Ik gooi gelijk alles weg wat bijvoorbeeld over de datum is, wat ik niet meer gebruik of wat aangebroken is en er niet meer fris uitziet. Aangebroken pakken, zakken, etc. doe ik meteen in voorraadbussen of vul ze bij. TIP: Houdbare spullen kun je netjes opruimen in bijvoorbeeld mandjes of een krat.

Vervolgens maak ik alle kasten en lades aan de binnen- én buitenkant schoon en zet alle spullen terug.
TIP: dit is natuurlijk het uitgelezen moment om de kasten anders in te richten omdat bijv. bleek dat het allemaal niet zo praktisch stond.

Ik reinig alle apparaten die op het aanrecht staan, maar ook de magnetron, oven, koelkast en kookplaat. Losstaande apparaten, zoals de koelkast en fornuis, haal ik van de kant en sop alles erachter en eronder goed schoon.

TIP: Dit is natuurlijk ook het moment om niet werkende apparaten of niet goed scharnierende kastdeuren of lades te repareren.

Nog even volhouden, we zijn er bijna!

Als laatste haal ik de droge vitrage en gordijnen van de waslijn en hang deze weer voor de ramen.
Ruim de vaatwasser uit en laat deze leeg draaien met een reinigingsmiddel.
Maak de afvalbak leeg en maak deze schoon met een sopje. Doe er een nieuwe afvalzak in.
Veeg de vloer aan en dweil deze.

Ik heb het gered! Jij ook?

Moe maar zeer voldaan trakteer ik mezelf nu op een ijsje bij de Italiaan.

vjschoonmaakDownload schema Voorjaarsschoonmaak #1 Keuken

Author: Helga

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.


Door samenwerkingen kunnen artikelen gesponsorde links bevatten. Voor meer informatie hierover wil ik je graag verwijzen naar de disclaimer.

Welke nieuwsbrief ontvang jij graag?

Ontvang tips, inspiratie, aanbiedingen en nog meer in je mailbox!
(uiteraard mag je ze ook allemaal!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

2 thoughts on “Voorjaarsschoonmaak

  1. Hey kanjer wat ben je leuk bezig!,,, hele mooie tips .
    zo fijn om dit allemaal te lezen krijg der gewoon zin in om aan het werk tegaan in huis!

    Posted on 2 april 2015 at 21:41