Hoe je schimmel blijvend verwijderd | Vlek Vrijdag

Hoe je schimmel blijvend verwijderd | Vlek Vrijdag

Hoe je schimmel blijvend verwijderd | Vlek Vrijdag

Schimmel in je huis is lelijk, vies en erg ongezond. Er was een hoek in onze woonkamer achter een kast waar schimmel bleef terugkomen. Het was geen grote plek, ongeveer ter grootte van een bierviltje. Omdat het achter een kast zat kwam er te weinig frisse lucht en hierdoor ontstond de schimmel. Door de kast te verwijderen zodat er beter geventileerd kon worden werd de oorzaak van het probleem aangepakt, maar de schimmelvlekken moesten ook worden schoongemaakt. Hoe ik dat heb gedaan, en tips om te zorgen dat het niet meer terugkomt, leg ik hier uit.

Hoe je schimmel blijvend verwijderd | Vlek Vrijdag

 

Wat is schimmel

Schimmel is een organisme welke uit cellen met een celkern, mitochondriën en een cytoskelet bestaan.

(bron: Wikipedia)

Er zijn vele soorten schimmels, je hebt vast wel eens een beschimmeld broodje gezien. Wist je dat gist en een paddenstoel ook een schimmel zijn? En dan is er, wat ze noemen, de ‘zwarte schimmel’ (Meeldauw) die op de muren voorkomt.
Lang niet alle schimmels hoeven bestreden te worden en zijn zelfs nuttig en eetbaar. Ze spelen een belangrijke rol in de afbraak van plantaardig weefsel net zoals bacteriën belangrijk zijn bij de afbraak van dierlijk weefsel. Zonder schimmels zouden plantaardige resten niet vergaan. Maar een schimmel als meeldauw in je huis wil je absoluut niet.

Oorzaak van schimmel in je huis

Schimmel in huis ontstaat wanneer er een aantal factoren samenkomen. Een van deze factoren is vocht en de andere factoren zijn onvoldoende ventilatie, weinig direct zonlicht en een voedingsbodem.
Als je een of meerdere van deze factoren weghaalt, dus méér ventilatie, meer zonlicht of minder vocht en minder voedingsbodem, dan heeft schimmel in je huis minder kans. Het kan hierdoor helemaal verdwijnen, maar dat is niet in alle gevallen zo. Soms kan schimmel op muren ook veroorzaakt worden door lekkende leidingen, zowel binnen als buiten het huis. Slecht geïsoleerde verwarmingsbuizen kan ook een ophoping van vocht achter de muren veroorzaken.

Wat doet schimmel met je gezondheid

Het is echter belangrijk dat u schimmel in huis geen kans geeft, omdat schimmel schadelijk kan zijn voor de gezondheid, met name zwarte schimmel. De sporen van deze schimmel kunnen allergische reacties en problemen met de luchtwegen veroorzaken.

Schimmels bestrijden

Schimmels kun je bestrijden door de oorzaken weg te nemen. En dat doe je door voldoende te ventileren, bijvoorbeeld een raampje regelmatig openzetten. Doordat de lucht relatief droger wordt zal er minder vocht op de muren neerslaan door condensatie, wat de voedingsbodem voor schimmel weg neemt.

Een beschimmelde muur schoonmaken

Voordat je een beschimmelde muur gaat schoonmaken wil ik je eerst waarschuwen. Zoals ik eerder al vermeldde zijn schimmels slecht voor je gezondheid en kunnen allergische reacties veroorzaken. Daarom is het verstandig om bij een groot schimmelprobleem deskundige hulp in te roepen.
Wanneer het om kleinere plekken gaat kun je het zelf doen, maar bescherm jezelf goed door bijvoorbeeld een mondkapje en handschoenen. Open voordat je begint ook de ramen zodat er schone lucht binnen komt.

Schimmel verwijderd men over het algemeen met bleekwater, waarbij het chloor de schimmel dood en het bleekwater op zich de plek reinigt. Doe dit als volgt:

 1. Maak een oplossing van chloor en water, 1 deel bleekmiddel op 3 delen water
 2. Schrob met een harde borstel het beschimmelde gebied
 3. Spoel het grondig na met water en droog het

Gebruik je liever geen bleekmiddel of chloor, dan is de Ecozone Schimmelverwijderaar een goed alternatief. Het bevat geen bleekmiddel, werkt snel en geeft langdurige bescherming.

Hoe je schimmel blijvend verwijderd

Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt zijn hier een aantal tips:

 1. Gebruik een anti-schimmel verf. Maak de muur eerst helemaal schoon en laat het goed drogen
 2. Plaats een (elektrische) vochtvreter. Je kunt ook zout neerzetten wanneer het probleem niet te groot is
 3. Isoleer muren en plafonds. Een slechte isolatie kan de kern van het probleem zijn. Het veroorzaakt condensatie wat schimmel tot gevolg heeft
 4. Ventileer. Houd, vooral badkamers, keukens en andere vochtige ruimtes, zo goed mogelijk droog door een raampje open te zetten
 5. Voorkom lekkage. Controleer je huis onder de vloeren op lekkende leidingen
 6. Hang natte handdoeken en douchegordijnen meteen na gebruik uit zodat ze kunnen drogen. Zorg ervoor dat er nooit ergens nat textiel blijft liggen.

Heb jij last van schimmel in je huis?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

  1. Author

   Dat is het zeker. Zeker voor je gezondheid is het beter er zo snel mogelijk van af te komen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?