10 Eisen aan een nieuwe stofzuiger

10 Eisen aan een nieuwe stofzuiger

10 Eisen aan een nieuwe stofzuiger

Een stofzuiger is een must in elk huishouden. Ik geef toe dat ik af en toe wel met m’n bezempje in de rondte ga, maar om het echt kruimel- en zandvrij te krijgen heb je een goede stofzuiger nodig. En die van mij is echt aan vervanging toe. Ik moet op zoek naar een andere. En ik vind het online vergelijken en kopen een echte vondst. Maar eerst moet ik beslissen wat ik wil.

 

10 Eisen aan een nieuwe stofzuiger

10 Eisen aan een nieuwe stofzuiger

Een nieuwe stofzuiger moet voor mij aan de volgende voorwaarden voldoen:

 1. Goed vermogen hebben

  Het prestatievermorgen van een stofzuiger moet goed zijn. Er is niets ergerlijks dan wanneer je denkt dat je je hele huis hebt gestofzuigd, het zweet op je rug staat en je erachter komt dat het gewoon niet alles heeft opgezogen. Vooral wanneer je (een) tapijt in huis hebt moet dit goed zijn.

 2. Geschikt zijn voor gladde vloeren

  Het mondstuk van een stofzuiger moet uitgeklapt kunnen worden met een borstel zodat harde vloeren niet worden beschadigd.

 3. In moeilijke hoeken kunnen komen

  Een kieren-mondstuk is een must voor bijvoorbeeld achter en tussen een radiator, in de naden van een bankstel, rondom poten van moeilijk verplaatsbare meubels of bij een gestoffeerde trap.

 4. Een lang snoer hebben

  Het snoer van een stofzuiger moet lang genoeg zijn. Het stofzuigen moet praktisch en snel gaan en dan is er geen tijd om telkens van contactdoos te wisselen. Natuurlijk kun je kiezen voor een snoerloze variant, maar in mijn geval valt deze af omdat het een veel kleiner reservoir heeft. En met de grootte van mijn huis niet praktisch.

 5. Niet zwaar zijn

  Doordat je vrijwel dagelijks met je stofzuiger moet sjouwen moet het gewicht zo laag mogelijk zijn.

 6. Zelf-oprollend snoer hebben

  Van hoe meer gemakken de stofzuiger is voorzien, des te meer tijd en inspanning ik mij kan besparen.

 7. Gemakkelijke bediening

  Voordat ik kan beginnen met stofzuigen wil ik niet eerst allerlei handelingen moeten uitvoeren.

 8. Makkelijk te vervangen stofzuiger-zak

  Ook hiervoor geldt het bovenstaande. Met een paar handelingen moet dit klusje geklaard zijn. Of ik kies voor een stofzuiger zónder zak! Dit is nog een discussiepunt. Voordeel van ‘met-zak’ is dat het hygiënischer en goedkoper is en veel meer opvangcapaciteit heeft. Het voordeel van ‘zonder-zak’ is goedkoper in onderhoud is (je hoeft geen zakken aan te schaffen) en veel zuigkracht.

 9. Geluidsarm zijn

  Mijn man werkt in diensten waarbij hij ook ’s nachts werkt en het is een lichte slaper. Dus een stille stofzuiger is daarbij een uitkomst.

 10. Energiezuinig zijn

  Hoewel deze op nummer tien staat, hoort hij eigenlijk bovenaan.

Voor iedereen kunnen deze eisen anders zijn. Hierbij moet je denken aan de dingen die een stofzuiger schoon moet maken, welk soort tapijt, gestoffeerd meubilair, gordijnen.
Maar ook met allergie en huisdieren. Wij hoeven hier geen rekening mee te houden. In ons huishouden heeft gelukkig niemand een stof-allergie en we hebben geen huisdieren.

Hulpstukken

Ik wil spinnenwebben van het plafond kunnen verwijderen zonder ingewikkelde capriolen uit te halen. En ik wil roosters kunnen stofzuigen zonder het hele apparaat te hoeven slopen. Hulpstukken zijn nodig. Zonder hulpstukken kun je weinig met een stofzuiger. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Mondstuk met ingeklapte borstel voor het stofzuigen van laag-polige tapijten
 • Mondstuk met uitgeklapte borstel voor harde vloeren, stenen oppervlakken en houten vloeren.
 • Stofmondstuk voor gestoffeerde meubels, gordijnen, kleding, matrassen, beklede trappen, in de auto.
 • Meubelborstel voor meubilair uiteraard, plinten, rolluiken, boekenkasten, schilderijen
 • Kieren-mondstuk voor radiatoren, randen van tapijten, vensterbanken, roosters
 • Klopborstel voor langharige tapijten en stevige kleden. Deze zie je niet zoveel meer.

 

De nieuwe stofzuiger

Met alle bovenstaande eisen in gedachten heb ik uiteindelijk een stofzuiger uitgekozen. Het was geen makkelijke keuze, mét of zonder stofzuiger zak. Uiteindelijk heb ik gekozen voor hygiëne en capaciteit.
En dit is hem geworden!

Eisen aan een stofzuiger

Had ik toch gekozen voor een stofzuiger zónder zak, dan was het deze geworden.

Eisen aan een stofzuiger

Heb jij nog andere eisen die je stelt aan een nieuwe stofzuiger?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

4 reacties

 1. Super informatie! deze tips neem ik zeker mee als ik een nieuwe stofzuiger ga kopen want die ik nu heb doet het niet zo goed meer.

 2. Ik vind het ook fijn als de stofzuigerzakken makkelijk te vervangen zijn. Ik heb een keer een stofzuiger gehad waar het elke keer weer een worstelpartij was om de zak er uit te krijgen. Gelukkig heb ik er nu een met een open klapbare filter!

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?