Wij gooien veel te veel etenswaren weg omdat we het niet goed bewaren. Zonde, verkwisting en zeker niet duurzaam. Tijd om eens te kijken naar waar dit anders kan. Door bijvoorbeeld wel goed te bewaren. Ik wil je vertellen hoe ik het doe.

Praktische tips om duurzaam te bewaren

Bewaartips voor je koelkast

  • Praktische tips om duurzaam te bewarenZet je koelkast op 4 ºC. Dat is stand 3 als je 5 standen hebt en stand 6 bij 10 standen.
  • Ik heb een vaste indeling in de koelkast zodat iedereen binnen mijn huishouden weet waar iets staat. Wat het meest gebruikt wordt staat vooraan.
  • Restjes kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat warme gerechten eerst goed afkoelen, voordat je ze in de koelkast zet. Ik verdeel deze altijd en zet ze dan in porties in de vriezer. Als ik dan een dag geen zin heb om te koken hebben we ‘kliekjesdag’.
  • Ik laat vleeswaren en broodsalades nooit op het aanrecht staan, maar zet het meteen na gebruik terug in de koeling.
  • Wanneer ik de koelkast vul na het boodschappen doen zet ik de stand van de koelkast op 2. Na een paar uurtjes draai ik deze weer op 3.
  • Voor rauw vlees en vis, wat bijvoorbeeld uit de vriezer komt en moet ontdooien, heb ik aparte bakken, maar ook een apart vak onderin de koelkast.
  • Ik hergebruik veel bakjes van bijvoorbeeld salades, boterkuipjes, yoghurt emmertjes, etc. Als ze maar goed afgesloten kunnen worden. Hier bewaar ik restjes in om in de koelkast te bewaren of om in te vriezen. Met een stift schrijf ik de datum er op zodat ik weet hoe oud het is. Ik verzamel dat soort bakjes ook altijd voor alles wat uit de groentetuin komt en de vriezer in kan.

 

Praktische tips om duurzaam te bewarenBewaartips voor je voorraadkast

  • Ook in mijn voorraadkast, (ik heb nog zo’n lekkere ouderwetse, met een slot en een sleutel (handig met pubers 😉 ) hergebruik ik dozen en bakjes. Kies voor bakjes zonder rare vormen, die je goed kunt schoonmaken en/of in de vaatwasser kunnen. Tip: Doosjes met hoeken passen beter in een kast met hoeken ;-). Bovendien stapelen ze beter.
  • In die kast heeft alles een vaste plek.
  • Een THT-datum is een ‘ten minste houdbaar tot’ datum. Dat betekent dat ze garanderen dat het tot tenminste die datum goed is. Het wil niet automatisch zeggen dat het na die datum niet meer te eten is. Ik bepaal altijd zelf of we het nog eten door te kijken of het er nog goed uitziet en goed ruikt. En heel vaak kun je het nog prima eten of drinken.

 

Praktische tips om duurzaam te bewarenBewaartips voor je vriezer

  • De ideale temperatuur voor je vriezer is -18 °C of kouder. Met deze temperatuur heb je de minste kans op bacteriën.
  • Wanneer ik voedsel met een korte THT datum koop (vaak zijn deze in de aanbieding! ) bedenk ik me of het ook in de vriezer kan. Als dit het geval is neem ik het mee.
  • Bewaar nooit onverpakte etenswaren in de vriezer.
  • Bepaalde groenten kun je niet rauw invriezen. Doordat je ze even kort kookt kan het wel. Het verlengt ook nog eens de houdbaarheid.

Niet alles is eeuwig houdbaar in de vriezer

De meeste producten kunnen ongeveer 3 maanden in de vriezer zonder kwaliteitsverlies.

Er zijn een aantal uitzonderingen:

  • Brood en slagroomgebak: 1 maand
  • Rauw rundvlees uit 1 stuk: 9 maanden
  • Geblancheerde groenten en zacht fruit: 1 jaar
  • Magere vis (kabeljauw, schol, tonijn): 6 maanden
  • Margarine en boter: 1-2 maanden (halvarine niet invriezen)

De beste indeling van je koelkast

Praktische tips om duurzaam te bewarenBovenin de koelkast

Salades, broodbeleg, geopende potten

In het midden

Frisdrank, bier, kaas, restjes

Onderin de koelkast

Vlees, vis

In de groente la

Groente, fruit

Bovenin de deur

Boter, eieren

In het midden van de deur

Sauzen

Onderin de deur

Melk, yoghurt, vla, sap

 

Nog wat extra tips

  • Zet eten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan zodat je het niet vergeet.
  • Bewaar bederfelijke producten onderin, omdat dit de koudste plek is.
  • Houd je koelkast schoon en check regelmatig op bedorven producten.
  • De temperatuur is belangrijk: stel ‘m in op 4°C. Bij deze temperatuur krijgen schimmels en bacteriën nauwelijks de kans om te groeien.

 

Gevonden bewaartips

Praktische tips om duurzaam te bewarenSchimmel op kaas voorkomen

Knip een stuk van de wikkel van een beschuitrol en leg dit eronder.

Het werkt echt!

Bron: www.odettegude.nl

Sla langer bewaren

Snijd een klein plakje van de onderkant van de sla. Zet met een mesje een kruis in de steel van de krop sla. Zet de krop sla, met het kruisje aan de onderkant, in een klein bakje met wat water. Zet de krop sla met het bakje water vervolgens in de koelkast. Op deze manier blijft je krop sla veel langer goed. Je kunt, in plaats van een bakje water, ook een vochtige doek om de steel van de krop sla wikkelen.

Bron: www.lekkerensimpel.com
Heb jij nog nuttige bewaartips voor etenswaren?

Author: Helga Post

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.


Door samenwerkingen kunnen artikelen gesponsorde links bevatten. Voor meer informatie hierover wil ik je graag verwijzen naar de disclaimer.

Welke nieuwsbrief ontvang jij graag?

Ontvang tips, inspiratie, aanbiedingen en nog meer in je mailbox!
(uiteraard mag je ze ook allemaal!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

3 thoughts on “Praktische tips om duurzaam te bewaren

  1. Paprika’s bewaar ik in een plastic zakje, dan blijven ze langer houdbaar.

    Posted on 13 augustus 2017 at 09:16
    1. Dankje voor de tip Els, ik ga het eens proberen.

      Posted on 13 augustus 2017 at 14:06
  2. Ik doe altijd een suikerklontje in de kaas doos tegen vocht wel in een klein bakje doen

    Posted on 9 augustus 2017 at 22:27