Aardbeien kunnen gewoon in de volle grond worden gekweekt. Het voordeel is echter ook dat het perfecte vruchten zijn om in potten, aan de rand van je balkon, te kweken. De meeste rassen zijn voldoende winterhard voor ons klimaat en daardoor is het mogelijk ze op het terras in grote potten of emmers te zetten.

Tip: Plant vroege en late rassen en je hebt de hele zomer heerlijke aardbeien.

Door de planten vroeg in het voorjaar onder glas of plastic te zetten, kan de oogst lekker vroeg beginnen.
Een vroeg ras is Gariguette en voor later in het seizoen zijn Korona en El Santa een heerlijke en makkelijke aardbei.

De beste planttijd voor aardbeien is juli-augustus. Wordt in het voorjaar geplant, dan kunnen in de eerste zomer nog niet veel vruchten worden verwacht. Aardbeien verlangen een humusrijke, vochtige grond.
Organische bemesting is zeer aan te bevelen, maar dat moet niet gebeuren vlak vóór het planten. Het is daarom het beste de organische mest al in het voorafgaande najaar onder te spitten.
Vaak blijkt het nodig ook tijdens de groei nog een keer mest te geven.

Plant aardbeien in de volle grond in rijen, een goede rij-afstand is 60 cm. De planten in de rij moeten onderling een afstand van 30-40 cm hebben. Plant vooral niet te diep. Het hart van de jonge plant mag niet onder het grondoppervlak komen.

Onderhoud: onkruidvrij houden, ranken verwijderen om mooie pollen te krijgen. Liefst na twee oogsten herplanten en tegen de winter wat beschutten met stro of bladeren.

Zo zie je hier ook maar weer; niet moeilijk. Succes!

Tip: Aardbeienjam

Author: Helga

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke en snelle manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Artikelen op Waar is Mam zijn geschreven in overeenstemming met mijn disclaimer

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?