Categorie: Tuin

 

Wist je dat …

 

  • Ik van verse bloemen in huis houd
  • Ik meestal chrysanten koop
  • Ik dat doe omdat ze zo lekker lang op de vaas staan
  • Mijn huisgenoten ze oubollig vinden
  • In België de chrysant wordt gebruikt voor uitvaarten en kerkhoven
  • In China de chrysant het symbool van geluk is
  • In Japan de chrysant het nationale symbool is
  • Daar zelfs een ridderorde is die naar de bloem is vernoemd
  • De naam chrysant uit het Grieks komt en verwijst naar de eerste,

Read More »

Het is voorjaar, al zou je dat qua temperatuur niet zeggen. Maar juist dan, wanneer de temperatuur lekker stijgt worden de verkenners uit het mierennest op pad gestuurd om voedsel te lokaliseren. Eenmaal een rendabele voedselbron gevonden lokken ze hun collega’s naar die plek door een reukspoor achter te laten. Die voedselbron kan een composthoop zijn, de luizen op je rozen of in je appelboom. Maar net zo goed jouw voorraadkast of je afvalemmer in huis.

Read More »

Als je, net als ik, van verse kruiden houdt en ze niet altijd wilt kopen of koopt en binnen een week weer dood ziet gaan! Want ja, dat kennen we allemaal; een mooi, groen keukenplantje kopen in de supermarkt en een dag later hangt het ding slap. Deze keukenkruiden zijn zo gekweekt dat ze maar een tijdje meegaan en niet tegen onze kamertemperaturen opgewassen zijn. Als je er nog eentje hebt staan raad ik je aan de kruiden af te knippen en te bewaren in de koelkast,

Read More »

Het is nu echt tijd om je tuin en terras te versieren met prachtige kleuren en bloeiende groeiers. En ben jij ook zo dol op bloemen en kleuren? Dan voldoet de tuinplant van mei helemaal aan jouw wensen.

De Mandevilla is één van de meest dankbare tuinbloeiers. Je ziet de plant vooral terug in potten op balkons en terrassen. Vanaf mei tot ver in het najaar blijft de Mandevilla onophoudelijk bloeien zonder ingewikkelde verzorging.

Read More »

Als dat zonnetje tevoorschijn komt krijg ik de kriebels en wil ik naar buiten. Genieten van de kwetterende vogels die hun nestjes aan het afbouwen zijn en misschien al een ei hebben gelegd. Genieten van de geur van pas gemaaid gras en uiteraard van de zon. Kortom; volop genieten van het buitenleven.
Onder onze overkapping hebben we een zelfgemaakte zithoek gemaakt van steigerhout. Het is in een L-vorm opgesteld en biedt plaats aan zeker tien personen.

Read More »

In onze achtertuin kijken we, helaas, naar de garagemuur van de buren. Hoewel ik me wel honderd mooiere uitzichten kan bedenken is het een welkome afscheiding in onze tuin. Echter de kale stenen hebben niet veel kleur. Om dat probleem op te lossen hebben we jaren geleden een aantal klimmers geplant, waaronder een paar kleurige clematissen.

Een eenvoudige oplossing want deze kleurrijke klimmer vindt zelf zijn weg naar boven en als je het een beetje de weg wijst krijg je een muur vol kleur. 

Read More »

Wanneer ik al die mooie folders en reclame met tuinartikelen voorbij zie komen krijg ik zin om weer in de tuin aan het werk te gaan. Alle tuinmeubels weer uit de schuur halen, de potten vullen met voorjaarsbloeiers en genieten op het terras. Maar daar is het allemaal nog een beetje te vroeg voor. Maar een begin maken kan wel want het bankje aan de voorkant van ons huis is echt aan vervanging toe. Het hout begint te rotten en de verf is helemaal verdwenen.

Read More »

We zitten al een aantal dagen in de dubbele cijfers qua temperatuur overdag. En dat betekent voor mij toch echt dat het voorjaar eraan komt. Her en der laten de bollen hun aanwezigheid al zien in mijn tuin. Ik kan er echt van genieten. Zo langzamerhand bereid ik mijn tuin dan ook al voor en geniet ik van het buiten (kunnen) zijn.

Tuinplant maart | Frisse en fruitige citrusboompjes

Citrusboompjes in twee woorden?

Fris en fruitig! In maart kunnen de planten,

Read More »

Doe jij mee aan de mode en volg jij alle trends op de voet? Dan kun je deze tuintrends niet missen. Dé tuintrends 2017 komen tot leven in de geëmancipeerde, de energieke en de harmonieuze tuin. Elke trendtuin levert een positieve bijdrage aan de biodiversiteit, vogels, bijen, vlinders én houdt rekening met een goede waterhuishouding. De tuinen bieden volop groene inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

 

Doe mee aan de tuinmode | Tuintrends 2017

Emancipatie

In de geëmancipeerde tuin keren thema’s als integratie en emancipatie terug door alles wat erin staat een gelijke waarde toe te kennen.

Read More »

Vind jij het ook zo kaal in je tuin tijdens de winter? Behalve dan dat alles wit is omdat er sneeuw ligt, is de tuin maar saai en somber. Dit dreigende winterdipje kun je nu voorkomen met lentebloeiers. En wil je een lente explosie dan kies je voor knalkleuren.

 

Tuinplant februari | Bollen in potten, een lente explosie
Tuinplant februari staat Op springen

Bloembollenkwekers hebben het afgelopen najaar bollen geplant en opgekweekt in potjes. Vanaf februari staan ze,

Read More »

Ik had het er al eerder over maar nu de kerstboom is verdwenen of, zoals bij mij, nog gaat verdwijnen (na Drie Koningen) dan is een beetje fleur en kleur in huis wel welkom. De gezelligheid van de kerstdagen en de boom kun je terughalen door mooie (bloeiende) planten in huis te halen. Persoonlijk, maar dat is algemeen bekend, ben ik dol op roze. Winterheide heeft die mooie kleur.
De meeste mensen denken dat alleen de Veluwe vol met heide staat,

Read More »

Hoewel het af en toe al erg koud is en het ook al wat gevroren heeft ‘s nachts ben ik er nog niet aan toe gekomen om onze tuin winterklaar te maken. Een kleine opruimbeurt kan onze tuin echt wel gebruiken. De vaste planten moeten beschermd worden en de voorjaarsbollen moeten er nog uit. De laatste tijd, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn vader, is er geen aandacht meer aan geschonken. Dat geldt niet alleen voor de tuin,

Read More »