Home - Waar is Mam
Voeg me toe aan je huishouden
Mis geen enkel artikel, geen nuttige tip,
geen handige truc en geen gratis download meer!


.

Jollein Babyslaapzakken

Je hebt vast al eens gehoord dat appelazijn een goed middel is om af te vallen. Maar er zijn nog veel meer toepassingen voor appelazijn. Het is een natuurlijk middel dat ontstaat wanneer er een bepaald proces plaats vindt in het sap van appels. Het moet dan gaan gisten waardoor de suikers worden omgezet in alcohol. Appelazijn is al een oud middel en werd veel gebruikt omdat het tegen veel kwaaltjes kan helpen of kan voorkomen.

Read More »

Dat mijn zoon homoseksueel is heb je al eerder kunnen lezen. In dat verhaal lees je dat hij zich er al heel jong van bewust was. Ook al heeft het voor hem iets te lang geduurd om in staat te zijn het te kunnen vertellen. Uiteindelijk is hem dat gelukt, en hoe. Dat was stap 1.

The first step towards change is awareness

Dat hij dit zelf accepteert en er open voor uitkomt vind ik een zegen.

Read More »

Een aantal tips om op uitgaven te besparen zodat je je aan je budget kunt houden, komt iedereen van pas. Of je nu een heerlijk ruim budget hebt en niet altijd op de kleintjes hoeft te letten, of je kunt elke maand net rondkomen; besparen wil iedereen.

“Het schrappen van uitgaven en het spekken van je spaarrekening geeft iedereen een fijn gevoel.”

 

Van dag tot dag leven

Er zijn natuurlijk ook mensen die van dag tot dag leven en niet weten wat sparen is.

Read More »

Het is voorjaar, al zou je dat qua temperatuur niet zeggen. Maar juist dan, wanneer de temperatuur lekker stijgt worden de verkenners uit het mierennest op pad gestuurd om voedsel te lokaliseren. Eenmaal een rendabele voedselbron gevonden lokken ze hun collega’s naar die plek door een reukspoor achter te laten. Die voedselbron kan een composthoop zijn, de luizen op je rozen of in je appelboom. Maar net zo goed jouw voorraadkast of je afvalemmer in huis.

Read More »

Geloof me wanneer ik je zeg dat zelfs mijn pubers nog steeds hun ‘speelgoed’ niet opruimen. Naja, pubers… alle koters hier thuis zijn ouder dan 15. Het zijn dan ook geen blokjes, poppen of autootjes meer, maar genoeg andere zooi om mijn humeur te verpesten. En daarin sta ik vast niet alleen.

Bij binnenkomst verandert alles in een rampgebied

Ik geef vaak als tip om de slaapkamerdeur van je ‘grotere’ kinderen dicht te laten ze lekker laten leven in hun eigen troep.

Read More »

Het is een ongenode gast: Papier. Het komt dagelijks je huis binnen en in de meeste gevallen heb je er niet eens om gevraagd. Toch is het onvermijdelijk en om het onder controle te houden is het belangrijk dat je dagelijks alle binnenkomende papierwerk ordent en opruimt. Maak er een dagelijkse routine van dat maar een paar minuten van je kostbare tijd kost.

En als ik het over papierwerk heb, heb ik het niet alleen over de binnenkomende post,

Read More »

Het zal je maar gebeuren; je kind is net iets eerder wakker dan jij en gaat stiekem naar beneden. Als jij na een halfuurtje ook beneden komt is je muur versiert met een prachtige tekeningen van kindlief…

Lees hier hoe je dit probleem kunt oplossen en nog meer tips hoe je muren en plafonds reinigt.

 

17 Tips voor het reinigen van muren en plafonds

17 tips voor het reinigen van muren en plafonds

  1. Voordat je een geschilderd oppervlak gaat reinigen,

Read More »

Ik trakteerde op mijn 49e verjaardag en verlootte drie keer een digitale huishoudagenda. Sjonge, jonge wat een reacties heb ik daarop ontvangen. Ik had niet durven denken dat mijn digitale huishoudagenda zo populair zou zijn. De hele afgelopen week regende het reacties, niet alleen op de website en via Facebook, maar ook privé en via mail heb ik tientallen reacties mogen ontvangen. Dankjewel allemaal voor jullie lieve felicitaties, reacties en welgemeende interesse!

Maar nu komt het;

Read More »

Als je, net als ik, van verse kruiden houdt en ze niet altijd wilt kopen of koopt en binnen een week weer dood ziet gaan! Want ja, dat kennen we allemaal; een mooi, groen keukenplantje kopen in de supermarkt en een dag later hangt het ding slap. Deze keukenkruiden zijn zo gekweekt dat ze maar een tijdje meegaan en niet tegen onze kamertemperaturen opgewassen zijn. Als je er nog eentje hebt staan raad ik je aan de kruiden af te knippen en te bewaren in de koelkast,

Read More »

Om efficiënt en productief te kunnen werken zijn een aantal factoren van belang: goed gereedschap, goede producten en alles binnen handbereik hebben. Dit geldt ook voor het schoonmaken. Wanneer je een poetsklus gedaan wilt krijgen wil je er uiteraard niet te lang over doen, want zo leuk is het nu eenmaal niet. EN ons motto is natuurlijk:

Efficiënt huishouden zodat je meer tijd voor jezelf overhoudt!

Keuze van schoonmaakproducten

Om goede producten te kunnen gebruiken hoef je geen keukenkast vol hebben te staan met schoonmaakmiddelen.

Read More »

 

Een van de meest tijdrovende bezigheden in het huishouden is het wassen. Deze klus komt zelfs meerdere malen per week terug en er lijkt af en toe geen eind aan te komen. Doordat dit eindeloos doorgaat wil ik je wat tips geven waardoor het minder van je kostbare tijd in beslag neemt.

 

9 Meest tijdbesparende was-tips ooit

De beste tijdbesparende was-tips ooit

  1. Ruimte

    Zorg dat er ruimte boven je wasmachine en droger is waarop of waarin je iets kunt opbergen.

Read More »

Vandaag ben ik jarig en dat wil ik graag een beetje met jullie vieren. Ik heb daarom bedacht om iets leuks te verloten onder mijn trouwe lezers. En wat past er dan beter om iets weg te geven wat binnen jullie huishouden past.

Daarom geeft ik DRIE KEER een huishoudagenda weg!

Het huishoudschema inclusief reminders op je mobielOverzicht op je mobiel van de huishoudagenda

Het huishoudschema inclusief reminders op je mobielReminders op je mobiel

Wat houd die huishoudagenda in?

Het zou toch te gek zijn wanneer je een eigen agenda op je pc hebt waarin alle huishoudtaken afzonderlijk vermeld staan,

Read More »

Regelmatig wordt mij gevraagd ‘Wat zijn nu die extra taken op het huishoudschema?”  en  “Is daar ook een overzicht van?”. In antwoord op die laatste vraag kan ik heel kort zijn: “Nee”. Natuurlijk heb ik daar zelf wel een overzicht van, maar het staat niet op de website. Op de eerste vraag wil ik je hier graag een antwoord geven.

De extra taken die twee tot drie keer per maand voorkomen zijn huishoudtaken die één tot enkele malen per jaar voorbij komen.

Read More »

Met dit zonnige weer van de laatste dagen wil je niets liever dan buiten zijn, toch. Ik wel tenminste. En wat is er nu gezelliger dan samen met vrienden en familie te genieten van een heerlijke barbecue. Bij ons wordt er altijd gerekend op spareribs, mijn zoete spareribs, die iedereen inmiddels kent, maar niemand kent het recept. Ik wil het vandaag met jullie delen, zodat je ook je familie en vrienden kunt trakteren op de lekkerste spareribs van de BBQ.

Read More »

Zoals ik al aangaf in Gratis huishoudschema Mei 2017 en April in vogelvlucht is het wat rustiger op de website geweest in mei dan je gewend bent. Dat was alleen uiterlijk vertoon, geloof me. Achter de schermen was het beredruk. Natuurlijk ging de cursus van start, maar ook kwamen er allerlei andere (rand)zaken voorbij die ‘even’ gedaan moesten worden.

Orde in de Chaos

De 50-daagse cursus Orde in de Chaos is in volle gang.

Read More »

Om je huis schoon te houden is het niet noodzakelijk om elke dag te poetsen en elke week dezelfde klusjes te doen. Als je een schoon huis wilt en ook nog wat vrije tijd over wilt houden moet je efficiënt schoonmaken. Efficiënt betekent met zo weinig mogelijk tijd en inspanning zoveel mogelijk resultaat behalen. En dat doe je door zelf te bepalen hoe en wanneer je het huis schoonmaakt.

Bepaal het zelf

Stel eerst vast wat ‘schoon’

Read More »

Het is nu echt tijd om je tuin en terras te versieren met prachtige kleuren en bloeiende groeiers. En ben jij ook zo dol op bloemen en kleuren? Dan voldoet de tuinplant van mei helemaal aan jouw wensen.

De Mandevilla is één van de meest dankbare tuinbloeiers. Je ziet de plant vooral terug in potten op balkons en terrassen. Vanaf mei tot ver in het najaar blijft de Mandevilla onophoudelijk bloeien zonder ingewikkelde verzorging.

Read More »

Dit is deel drie van vier van deze miniserie ‘Tips voor het wassen van ..’.  De aanleiding om deze korte serie te maken was dat echte huishoudscholen niet meer bestaan en ik vaak merk dat er bij de jongere generatie veel vragen zijn over de meest ‘normale’ zaken van het huishouden. Eerder verschenen:

Tips voor het wassen van kleding | deel 1
Tips voor het wassen van ondergoed | deel 2

 

Read More »

Het seizoen is weer begonnen, voor ons althans, want de BBQ heeft dit jaar zijn eerste dienst alweer bewezen. Zodra het weer een beetje meezit steken wij de BBQ aan. Ik weet niet of dat bij jou ook zo is, maar ik heb een aantal ultieme tips voor de beste en lekkerste BBQ voor je op een rijtje gezet.

Ultieme bbq tips
Wees geduldig in het begin

Zorg er altijd voor dat het apparaat heet genoeg is voordat je begint te grillen.

Read More »

Het vaststellen van de winnaar, of zeg maar gerust ‘winnares’ want er deed niet één man mee, was een waar gevecht. Het hele uitzoeken wat, wie, hoe en waar, heeft me daadwerkelijk vier uur gekost! Waarom? Dat ga ik je vertellen.

Melden dat je meedoet

Het was zo simpel!

Het enige wat je hoefde te doen om kans te maken op het pakket was… ‘schrijf een reactie onder dit bericht’.

Read More »

Sponsors helpen mij om dit blog draaiende te houden zodat ik jou elke dag kan voorzien van informatie en ik mijn kennis en ervaring kan blijven schrijven en delen. En omdat ik ze daarvoor dankbaar ben wil ik wat waardering teruggeven door wat meer over hen te delen met jou. Het voordeel is dat ze jou extra voordeel geven door allerlei korting acties.

Met Moederdag zo dichtbij kun je nog even last-minute scoren!

Last-minute Moederdag cadeaus van mijn sponsors voor jou!

 

Read More »

Dat opruimen is een hele hype aan het worden; iedereen wil tegenwoordig opruimen, ontspullen noemen we dat met een mooi woord.

“Maar opruimen kan toch iedereen?”

Natuurlijk! Het is niet moeilijk om een serie mooie opbergdozen te kopen en je rommel daarin te doen, in een hoek zetten en niet meer naar omkijken. Opgeruimd! Toch?

Maar is dat wat je wil?

Opruimen betekent meer dan dat. Je wilt overzicht, orde, dingen en spullen terug kunnen vinden.

Read More »

Vanaf het moment dat mijn kinderen besef kregen van geld waren ze er gek op. Niet om het uit te geven, maar juist om het te sparen. Hoe dikker die portemonnee en hoe zwaarder de spaarpot, hoe trotser ze waren. En nog steeds gooien ze geen geld over de balk. Al moet ik zeggen dat in de leeftijd waarin ze nu komen kleren wel een grote hoofdrol gaan spelen. Ze werken er nu zelf voor en nemen graag diensten over van anderen die minder zin hebben aan geld verdienen,

Read More »

Voor ons is de meivakantie vandaag weer over. Vandaag zijn alle nog schoolgaande kinderen bij ons thuis weer naar school, sterker nog, ze hebben nog twee weken voordat hun examens beginnen. Een stressvolle tijd met allerlei oefenexamens en de daarbij behorende zenuwen. Terwijl de één zich er weinig van aantrekt en het allemaal wel ziet gebeuren, probeert de ander nog complete studieboeken in het hoofd te stampen. En hoewel ik ze probeer uit te leggen dat een middenweg hierin zoeken verstandiger is,

Read More »

In ‘Als je zoon je vertelt dat hij homo is‘ vertel ik over de strijd van mijn kind met zijn geaardheid, zijn eigen besef en hoe hij worstelde om dit aan ons te vertellen. Na een heftig en emotioneel gesprek kwam het hoge woord eruit. “Mama, ik denk dat ik alweer niet normaal ben” zei hij snikkend. Alsof hij mij, in zijn ogen ‘alweer’, teleurstelde. Mijn zoon kreeg eerder al de diagnose PDD-NOS en ADD.

Read More »

Het lijkt nog ver weg, maar voor dat je het weet is het zover; Moederdag! En een moeder moet natuurlijk extra verwend worden op deze dag. Een Moederdag cadeau moet je niet op het laatste moment moeten uitzoeken. Dat doe je met zorg en aandacht.

Een Moederdag cadeau moet tenminste aan twee voorwaarden voldoen:

Het moet een cadeau zijn waar ze iets aan heeft, ze heeft immers al zoveel. Het kost wat tijd om uit te zoeken wat ze nog niet heeft,

Read More »

Je kunt natuurlijk zelf het speelgoed van je kinderen dagelijks opruimen. Simpelweg omdat dit de snelste en meest efficiënte manier is. Maar er komt een dag waarop je er geen zin in hebt of, vooral wanneer ze wat ouder zijn en je vindt dat ze het zelf moeten en kunnen doen. Bijna niemand wordt geboren met een ‘opruim-knobbel’. Het is dus de taak van ouders om kinderen te leren opruimen. En hoe je aan de hand daarvan je kinderen zelf hun kamer laat opruimen.

Read More »

Rommel! Ik kan het niet vaak genoeg herhalen; zorg dat je er af komt!

Rommel in je huis is chaos in je hoofd

Wat is rommel?

Dat zijn de dingen die in je huis zwerven, kasten vullen of stapels vormen waar je niets mee doet. Spullen die je van de ene hoek naar de andere duwt omdat ze in de weg staan. Spullen die je al jaren niet hebt gebruikt en alleen maar je kasten bezet houden.

Read More »

In een korte serie wil ik je deze week wat leuke, inspirerende tips geven om met je kind naar toe te gaan in de meivakantie. Aan een (saai) museum zou je in eerste instantie misschien niet denken, maar ik wil je laten zien dat dit verreweg van saai is. En het is ook nog eens erg leerzaam.

Vandaag: Villa Zebra

Als je in de buurt van Rotterdam woont of het niet erg vind een eindje te rijden voor je peuter en/of kleuter,

Read More »

Vertel eens, heb jij nog een paar schoenen staan die je al drie jaar niet meer hebt gedragen omdat de zolen lek zijn en de neuzen kaal? En vertel eens, kun jij precies vertellen wat er op zolder in die kast ligt? En nu heel eerlijk, ligt die broek er nog? Die, waarvan je hoopt ooit nog weer in te passen?

Rommel!

Ik kan je vragen waarom bewaar je die schoenen en jij zegt “omdat ze zo lekker zaten”.

Read More »

In een korte serie wil ik je deze week wat leuke, inspirerende tips geven om naar het museum te gaan met je kinderen in de meivakantie. Aan een (saai) museum zou je in eerste instantie misschien niet denken, maar ik wil je laten zien dat dit verreweg van saai is. En het is ook nog eens erg leerzaam.

Vandaag: Veiligheidsmuseum PIT

De brandweer blust brand, maar wat doen zij nog meer? Ontdek het heden en verleden van de brandweer in Nederland bij Veiligheidsmuseum PIT van 11 april tot en met 2 juli.

Read More »

Nog een paar daagjes en dan is het Pasen. Dit feest werd vroeger gevierd door boeren wanneer aan het eind van de winter de voorraad op was en met het Paasfeest de lente werd aangekondigd. Ze begroeven eieren in hun land zodat ze voor een goede, nieuwe oogst konden zorgen. Boeren beschouwden eieren als een begin van kracht. Het eieren rapen wat wij nog doen tijdens Pasen is hiervan afgeleid.

Pasen betekent een nieuw begin

Pasen betekent ook het begin van de lente,

Read More »

Nog dit jaar krijg ik een nieuwe keuken! Beloofd is beloofd.
Zo’n tien jaar geleden hebben mijn man en ik onze supersaaie keuken een opknapbeurt gegeven en ik was heel blij met het eindresultaat. Ik hou van landelijk, van Engels, van kleur en van shabby en van zoveel meer. Maar het zat er allemaal in en of dat nu zo gunstig was… Dus ook dat begint me nu te vervelen. Maar hoe oud, lelijk of rommelig ik mijn keuken nu ook vind,

Read More »

Ook in maart gaan de veranderingen (lees: verbeteringen) gewoon door. Een aantal er van zal je zijn opgevallen, maar het merendeel gebeurt achter de schermen.
De maand begon met een aantal gratis planners voor dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken. Een agenda bijhouden is op school of voor je werk de gewoonste zaak van de wereld. Maar waarom zou je dat ook niet thuis gaan doen, waar soms de meest uiteenlopende afspraken en plannen in elkaar moeten passen.

Read More »

Je hoort vaak angstaanjagende verhalen over onze lucht. Hoe gevaarlijk is de lucht die we inademen?

Om deze vraag te beantwoorden en om het goed te kunnen begrijpen wil ik eerst uitleggen wat precies onze lucht vervuilt.

 

Lezersvraag | Hoe gevaarlijk is de lucht die we inademen?

 

Wat is ozon

Ozon is een giftige vorm van zuurstof die op een natuurlijke manier in de dampkring ontstaat. Het beschermt ons maar het is tegelijkertijd schadelijk.

Read More »

Heb jij ook zo genoten van dat heerlijke weer de afgelopen week? En was je ook zo blij dat de was eindelijk weer naar buiten kon? Heb je ook heel snel het beddengoed gewassen, buiten gedroogd en er meteen weer het bed mee opgemaakt? Ikke wel! Zálig! De weergoden gaan vast weer hun best doen deze week, maar dat lijkt hier vandaag nog niet te lukken, helaas. Maar ik heb mijn prachtige overkapping en mijn super praktische droogrekken. 

Read More »

Het verwarmen van ons huis is de grootste uitgave op onze energierekening. En ondanks dat we inmiddels zonnepanelen hebben laten installeren blijft het de grootste kostenpost. Duurzaam huishouden stopt natuurlijk niet bij eco wc-papier, gerecycelde vuilniszakken of zelfgemaakte schoonmaakmiddelen. Een huishouden bestaat immers uit meer dan alleen het schoonmaken. Daarom heb ik onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van verschillende verwarmingen van een huis en wat de beste manier is om je huis duurzaam te verwarmen.

Read More »

We slapen elke nacht op onze matrassen en daarom is het belangrijk om ze schoon en verzorgd te houden. Er hoopt zich een hoop vuil, stof en vocht op in zo’n matras. En het komt in ieder huishouden wel eens voor; een ongelukje op de matras. Hier volgen enkele tips om zowel die ongelukjes schoon te maken als je matras schoon en fris te houden.

 

De matras reinigen en vlekken en geuren verwijderen

Algemene schoonmaaktips voor je matras

Het draaien van een matras is essentieel zodat er een gelijkmatige slijtage ontstaat.

Read More »

Wanneer mensen mij vragen wat er aan de hand is wanneer ik weer eens mank loop of ongemakkelijk opsta, zeg ik altijd “Ach, last van een bultje” …
Meestal wordt er dan verontwaardigd gekeken met een vragende blik van “En daarom loop je als een kreupele?” Niemand spreekt het echter uit en daar ben ik blij om. Niet omdat ik het leuk vind dat ze me een aansteller vinden, maar omdat ik het niet wil uitleggen. 

Read More »

Ik weet niet of het jou ooit is overkomen, maar bij mij bleef het toilet boven maar ruiken als ik het had schoongemaakt. Nu wist ik dat er ‘s nachts slaapdronken kinderen naar die wc gingen en er wel eens een ongelukje gebeurde. Maar of ik het nu twee maal of tien maal in de week schoonmaakte, het bleef een stinkend toilet. Gelukkig ben ik er al jaren achter waar de stank vandaan kwam en overkomt mij dit niet meer.

Read More »

Het voorjaar komt er aan en het begint zo langzamerhand alweer een beetje te kriebelen. Er kwamen al een aantal zonnige dagen voorbij en het verlangen naar de lente, de zon, de zingende vogels en de frisse geur van de was die de hele dag buiten heeft gehangen wordt steeds heviger. Het gevoel dat het huis aan een opfrisbeurt toe is, dat de zon en voorjaarslucht naar binnen moet. Iedereen heeft dat, althans dat denk ik.

Read More »

De komende maanden zullen veel pubers en jong volwassenen strak staan van de zenuwen, inclusief twee van mijn kinderen, vanwege de aankomende examens. De 15-jarige heeft er (nog) “geen last van”, terwijl de 18-jarige af en toe dingen doet die ik niet echt kan plaatsen. Spanning en stress kunnen ook bij kinderen een grote rol spelen, op vele manieren. En omdat ik me nog heel goed kan herinneren hoe het voor mezelf was in de weken voor het examen,

Read More »

Een agenda bijhouden is op school of voor je werk de gewoonste zaak van de wereld. Maar waarom zou je dat ook niet thuis gaan doen, waar soms de meest uiteenlopende afspraken en plannen in elkaar moeten passen. Het plannen van het huishouden is een manier om overzicht en rust te krijgen.

 

Plannen van het huishouden | met gratis planners

 

Een persoonlijke en een gezinsagenda

Een gezamenlijke agenda, naast die van je zelf,

Read More »

“Mijn puberdochter slaat het ontbijt over, een maaltijd die ik altijd de belangrijkste van de dag heb gevonden. Is dat goed?”

Zolang ze op andere tijden van de dag de benodigde voeding krijgt, is het niet schadelijk voor haar dat ze niet ontbijt, maar het kán haar prestaties beïnvloeden. Onderzoek wijst uit dat mensen die wél ontbijten later op de ochtend lichamelijk en geestelijk efficiënter functioneren en sneller reageren dan mensen die het ontbijt overslaan.

Read More »