Lezersvraag | Hoe gevaarlijk is de lucht die we inademen?

Lezersvraag | Hoe gevaarlijk is de lucht die we inademen?

Lezersvraag | Hoe gevaarlijk is de lucht die we inademen?

Je hoort vaak angstaanjagende verhalen over onze lucht. Hoe gevaarlijk is de lucht die we inademen?

Om deze vraag te beantwoorden en om het goed te kunnen begrijpen wil ik eerst uitleggen wat precies onze lucht vervuilt.

 

Lezersvraag | Hoe gevaarlijk is de lucht die we inademen?

 

Wat is ozon

Ozon is een giftige vorm van zuurstof die op een natuurlijke manier in de dampkring ontstaat. Het beschermt ons maar het is tegelijkertijd schadelijk. De ozonlaag boven de aarde beschermt ons tegen gevaarlijke ultraviolette straling. Vlak boven de grond kan een teveel aan ozon schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. En het kan bomen en planten aantasten.

De vervuiling die afkomstig is van verkeer, electriciteitscentrales, industrie, landbouw en zelfs onze huizen vergroot de concentratie van schadelijk ozon vlak boven het aardoppervlak. En hierdoor ook de kans op huidkanker bijvoorbeeld.

Ozon is een van de broeikasgassen die een rol speelt in de stijging van de temperatuur op aarde. Resultaten van de opwarming van de aarde zijn verschuiving van de seizoenen, een verhoging van de zeespiegel en het uitsterven van bepaalde dieren en planten. Maar dat is een andere discussie.

Hoe gevaarlijk is de lucht

We kennen natuurlijk allemaal de maatregelen die wereldwijd inmiddels worden uitgevoerd of op de planning staan. Helaas zijn er nog steeds landen die niet, of niet volledig hieraan meewerken. Juist daarom ademen wij nog dagelijks een groot aantal vervuilende stoffen in die slecht zijn voor de gezondheid.

De meest voorkomende vervuilende stoffen zijn

 • koolmonoxyde
  Afkomstig van uitlaatgassen, fossiele brandstoffen en tabaksrook
 • lood
  Afkomstig van gelode benzine en sommige industriële processen
 • stikstofoxyde
  Afkomstig van elektriciteitscentrales, verkeer, verwarmingsinstallaties, industriële processen en ongeventileerde gastoestellen
 • zwaveldioxyde
  Afkomstig van de verbranding van onder andere steenkool en olie
 • zwevende deeltjes
  Bijvoorbeeld roet, vliegas, stof van zwavelverbindingen
 • vluchtige organische stoffen
  Koolstofverbindingen die afkomstig zijn van uitlaatgassen, synthetische materialen (spaanplaat), chemicaliën die worden gebruikt in het huishouden en de industrie (oplosmiddelen, beits, isolatiemateriaal) en sigaretterook.

Wat je er zelf aan kunt doen

Hoewel je, helaas, zelf weinig invloed hebt op wat je inademt, kun je toch een paar voorzorgsmaatregelen nemen.

 • Ga niet wandelen in een omgeving waar veel verkeer rijdt. Geniet van de bossen en van de schone lucht tijdens je wandeling
 • Neem een andere route met de fiets of ga op een ander tijdstip, vermijd het drukke verkeer
 • Als dit niet mogelijk is kun je overwegen een neus- of mondmasker te dragen. Vervang wel regelmatig het filter.
 • Bomen planten!

Plant zoveel mogelijk bomen

De bomen worden terecht de longen van de aarde genoemd. Ze produceren zuurstof, nemen kooldioxyde op en fungeren als een filter voor schadelijke stoffen.

Die ene boom die jij plant levert natuurlijk geen meetbare verandering op. Echter als iedereen een extra boom in de tuin zou planten leveren we allemaal ons eigen aandeel aan de gezondheid, van ons als mensen en die van de natuur.

Bron: Drs. J. van der Kamp

 

Nuttige links

Ik voed mijn kinderen milieuvriendelijk op

18 tips om milieuvriendelijk en zuinig te wassen

 

Hoe denk jij over de gevaren van de vervuiling en het broeikaseffect?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

 1. Wij wonen in Peking. Elke discussie over luchtverontreiniging in West-Europa komt daarmee enorm in perspectief te staan. Zeker als het over mondkapjes gaat.

  1. Author

   Dat begrijp ik. Maar juist als het over luchtverontreiniging gaat is een woonplaats als Peking wel het laatste waaraan ik zou denken.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?