Waarom jouw kinderen ruzie maken. Met tips om het te voorkomen en tips om het te besussen wanneer het kwaad al is geschied @waarismam.nl

Waarom jouw kinderen ruzie maken

Waarom jouw kinderen ruzie maken

Ruziënde kinderen, elk huishouden heeft er mee te maken. Want zelfs mijn liefhebbende koters, die dol zijn op elkaar, hebben wel eens ruzie. Tegenwoordig heet dat een ‘onenigheid’, want ze zijn gelukkig de leeftijd van die kiftende kleuters gepasseerd.

Maar hoewel het niet vaak voorkwam dat er ruzie werd gemaakt, kan ik mij het ongemakkelijke, twee-strijdige gevoel nog heel goed heugen. Dat is niet fijn. Zeker niet wanneer dat is tussen kinderen uit een samengesteld gezin, zoals in ons geval.

Waarom jouw kinderen ruzie maken. Met tips om het te voorkomen en tips om het te besussen wanneer het kwaad al is geschied @waarismam.nl

Waarom maken kinderen ruzie

De reden waarom kinderen ruzie maken kan zeer uiteenlopend zijn. Het kan zijn om een autootje waar beide kinderen tegelijkertijd mee willen spelen, in het geval van peuters, tot het op een negatieve manier jouw aandacht vragen.

Een van de meest voorkomende reden kan het zelfzuchtige, egoïstische in de natuur van een kind zijn. Het zit niet van nature in een kind om te delen en hierdoor kan rivaliteit ontstaan. Het is dus erg belangrijk je kind dat te leren.

Ook zijn er kinderen die nooit genoeg hebben of altijd dat willen hebben, wat ze juist niet kunnen krijgen. Dit zijn vaak kinderen waarvan de ouders aangeven dat ze het niet kunnen krijgen doordat ze het niet kunnen betalen. Of juist kinderen die alles krijgen wat hun hartje begeert doordat het geld over de balk wordt gesmeten. Dit worden materialistische, ontevreden kinderen. Leer je kind dat niet alles te koop is.

Jaloezie kan hiervan ook een gevolg zijn. Ieder mens heeft dit in zich maar de een heeft er meer last van dan de ander. Om de reden van jaloersheid weg te nemen kun je als ouders ervoor zorgen dat er geen reden tot jaloersheid hoeft te zijn. Leer je kind dat het een slechte eigenschap is en dat ze tevreden moeten zijn met wat ze hebben. Dat materiële zaken niet belangrijk zijn door ze te laten voelen dat ze jou ook niets doen. Praat in het bijzijn van kleine kinderen nooit over geldproblemen.

Of onderlinge concurrentie met betrekking tot cijfers of sport. Dit ontstaat meestal wanneer ouders hier veel waarde aan hechten en de kinderen om de waardering strijden. Leer je kinderen dat iedereen goed is in wat hij doet, zolang je je best doet, ongeacht de uitkomst.

Ruzie maken is ook leerzaam

Door ruzie te maken leren kinderen voor zichzelf op te komen. Op die manier leren ze frustraties te uiten, maar ook om conflicten op te lossen. Ze leren hun gevoelens onder woorden brengen en rekening te houden met gevoelens van anderen. Kortom, ze leren veel sociale vaardigheden.

Tenminste… als je niet net als ik een kind hebt met een autistische beperking. Dan moet je eerder inspringen en het kind leren dat zijn of haar tegenstander ook gevoelens en wensen heeft. Maar dit is een heel ander onderwerp en kom ik nog eens op terug.

Ik heb het nu wel over kinderen vanaf de basisschool leeftijd. Kinderen jonger dan zes vinden het moeilijk om ruzies te begrijpen, ze weten soms niet eens hoe een ruzie is ontstaan. Deze kinderen kunnen zich ook niet verplaatsen in de gevoelens van een ander en zijn nog helemaal naar zichzelf gericht.

Het oplossen van een ruzie kan ook helemaal de verkeerde kant opgaan. Die kleintjes, waar ik het net over had, vliegen elkaar sneller in de haren dan wanneer ze al wat ouder zijn. Maar ook die oudere kinderen kunnen lekker opvliegend zijn en voor je het weet rollebollen ze door de kamer.

Heel handig voor later. En dat ze dit oefenen bij jouw thuis is in jouw ogen misschien een nadeel, maar je zou ook niet willen dat ze het ergens anders deden. Laat ze gaan en als ze er niet uitkomen kun je misschien bijspringen in het oplossen van het geschil.

Moet je ingrijpen?

Nee. Zolang de ruzie evenwichtig is, er niet wordt geslagen en er niets wordt vernield, laat ze dan lekker gaan. Ze leren er alleen maar van. Het is zelfs zo dat wanneer ze gewend zijn dat jij je er altijd mee bemoeit en een oplossing aandraagt en het dan niet meer doet, ze in de gaten krijgen dat het aandacht vragen niet werkt. Gevolg daarvan is dat ze minder ruzie gaan maken op den duur, omdat het minder zin heeft dan ze denken.

Wanneer moet je wel ingrijpen?

Als de ruzie fysiek gaat worden en de kinderen elkaar gaan uitschelden wordt het tijd om in te grijpen en aan te geven dat je dit niet tolereert. Geef je grenzen aan zonder een wijzende vinger op te steken. Geef duidelijk aan dat ze ook tijdens het ruzie maken zich aan regels moeten houden en dat wanneer ze dit niet doen, consequenties volgen.

Doe dit nooit!

Kies nooit een kant. Onbewust kan dit gebeuren door een oplossing aan te dragen die ten nadele is van het andere kind. Voor het kind voelt het dan alsof jij de kant van de ander kiest en daardoor versterk je juist de rivaliteit.

Meng je er niet tussen. Door alleen al te zeggen dat ze niet zo’n lawaai moeten maken meng je je er tussen. Maar het is veel belangrijker dat er een oplossing komt en dat gebeurt niet op die manier. Draag liever een goed idee aan, die voor beide partijen goed kan zijn en laat ze het zelf oplossen.

Ze weten precies wanneer ze ruzie moeten maken

Kinderen weten precies wanneer ze ruzie moeten maken, dat zit in hun intuïtie, precies wanneer jij moe en prikkelbaar bent. Maar het hoort erbij, het gebeurt in elk huishouden. Ze willen jouw aandacht en dit is hun manier om het te vragen. En om ervoor te zorgen dat jij deze negatieve manier van aandacht vragen niet waardeert negeer je ze gewoon.  Ga lekker het aanrecht soppen of hang een wasje op, loop van ze weg en laat ze het zelf oplossen. Beloon ze wanneer ze een oplossing hebben bedacht. Lukt dit niet, grijp dan in zonder een scheidsrechter te worden. Laat beiden hun eigen verhaal vertellen, luister aandachtig en zorg dat de kinderen elkaar niet in de rede vallen. Mochten er wel sancties nodig zijn, straf ze dan allebei.

Ruzie maken hoort erbij

Je vindt het vast niet leuk om te lezen, want het is echt niet leuk die ruziënde kinderen, maar het hoort er wel bij. De sfeer wordt er echt niet gezelliger op.

Maar als je je kinderen steeds apart zet wanneer ze weer eens ruzie maken krijgen ze nooit zelf de verantwoordelijkheid voor het oplossen van een ruzie. Je kunt ze uiteraard begeleiden, maar laat ze het zelf oplossen. Het ruzie maken zal nooit helemaal verdwijnen, maar het wordt er wel minder door.

En die ruzietjes die nog blijven… ach, ze moeten later ook nog anekdotes kunnen vertellen als grote broer en/of zus.

7 Tips om ruzie te voorkomen

 1. Geef alle kinderen evenveel aandacht
 2. Geef complimenten als ze met elkaar spelen
 3. Geen ook aandacht één op één
 4. Geef zelf het goede voorbeeld
 5. Praat met je kinderen
 6. Praat niet over grote-mensen-zaken in het bijzijn van kinderen
 7. Leer ze dat jaloezie geen goede eigenschap is

7 Tips wanneer het kwaad toch is geschied

 1. Tel tot tien
 2. Stel de ruzie-maken-regels (niet schelden, niet slaan)
 3. Stel de sancties (wanneer ze zich er niet aan houden)
 4. Vraag beide ruziemakers wat er aan de hand is
 5. Vraag naar een mogelijke oplossing
 6. Beloon wanneer ze het samen hebben opgelost
 7. Laat ze voelen dat familie fijn en belangrijk is

De spuigaten

Maken je kinderen nu ineens toch wel extreem veel ruzie, dan is er waarschijnlijk iets anders dan ‘een normale ruzie’ aan de hand. Praat met je kinderen om de reden te achterhalen. Praat samen met ze, maar ook met elk afzonderlijk. Ze praten soms makkelijker wanneer de ‘rivaal’ even niet meeluistert.
Kom je er echt zelf niet uit en heb je het gevoel dat er meer aan de hand is, schakel dan professionele hulp in.

Hulp bij de hand

Het werkt soms beter wanneer je een boek bij de hand hebt om uit te leggen hoe een ruzie werkt, wat de gevolgen zijn en wat de regels zijn.

[bol_product_links block_id=”bol_57ba2c185341e_selected-products” products=”9200000005800359,9200000045731534,1001004011506485,9200000040653408″ name=”Ruzie” sub_id=”” link_color=”00BEFF” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CA0098″ deliverytime_color=”006F94″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”800″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Photo credit: The best way to get the last word can be hands on. via photopin (license)

 

Wat doe jij als je kinderen ruzie maken?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?