De pubers van nu, volgens een net-niet-puber

De pubers van nu, volgens een net-niet-puber

Vandaag een gastblog van Tessa Ijmker

Tessa IJmker - De pubers van nu

 

 

 

Tessa is volgens eigen zeggen een 21-jarige ‘flapdrol’ die het liefst rent en vliegt. Tussendoor volgt ze haar studie Sociale Wetenschappen. Ze schreef al voor Indegevangenis.nl, Plazilla.com en Popcornmeisjes.nl. Sinds juni 2015 schrijft ze op haar persoonlijke blog over haar eigen leven en alle dingen die haar bezighouden. Schrijven is een van haar grootste hobby’s en het liefst zou ze nog veel meer schrijven.
Voor Waarismam.nl schrijft ze over het ‘puber-af’ zijn.

 


De pubers van nu, volgens een net-niet-puber

Met mijn 21 jaar ben ik net geen puber meer. Daarom vind ik het ook zo leuk om mij als puber, en de mensen die toen met mij puber waren, te vergelijken met de pubers van nu. Want, in die 5 jaar, is er toch wel een hoop veranderd.

Oud wijf

Ik klink ongetwijfeld als een oud wijf als ik dit type, maar als ik kijk naar het speelgoed van mij en het speelgoed van nu zie ik echt een verschil. Toen ik een kind was had ik Pokemon-kaarten. En knikkers. En Diddl-plaatjes. Nu moet ik ook zeggen dat ik in een gezin woonde waar er minder te besteden was dan gemiddeld. Maar dat was het speelgoed waar ik mij destijds mee wist te vermaken. De kinderen van nu spelen met iPads, laptops en super dure iPhones. Dit is geen verwijt, ik wil ze ook niet verwend noemen, maar het geeft wel aan welke rol technologie heeft op de maatschappij. In de jaren dat ik een beetje volwassener probeerde te worden is die rol namelijk enorm vergroot en heeft technologie ons een beetje overgenomen. Geen probleem voor mij, want als blogger leef ik altijd met telefoon, iPad en Macbook om mijn leven vast te kunnen leggen en mijn tijd te verdoen met zinloze spelletjes.

Middelbare school

Ik kijk even terug naar de tijd dat ik op de middelbare school rondliep. Mijn rugzak was groter dan ik zelf was, en ik was zo klein dat ik bij de meeste mensen tot de oksel kwam. Iedereen lette op je, er werd veel gepest (en vooral de leraren waren de dupe van de pesterijen) en je kon eigenlijk niet echt jezelf zijn. Hoe het er nu aan toe gaat op de middelbare scholen kan ik moeilijk beoordelen, maar ik denk dat de rugzakken weinig zijn veranderd. Nog steeds fietsen de rugzakken met de kinderen weg als ze vrij zijn, en niet andersom. Daarnaast neemt het internet-pesten steeds meer toe. Toen ik naar de middelbare school ging waren er zoals gezegd veel minder telefoons, en was internet-pesten dus ook in veel kleinere mate aanwezig. De meeste leerlingen hadden de telefoons braaf in kluisjes liggen, daar is nu veel minder van over. Bovendien, met alle Smart Watches die op de markt zijn, hoef je die telefoon ook helemaal niet meer in je hand te hebben.

Taalgebruik

Wel moet ik even kwijt dat ik vind dat het taalgebruik echt slecht is geworden. Wederom komt het oude wijf in mij even naar boven, maar de pubers van nu hebben gewoon echt een grote ***. Oké, misschien niet alleen de pubers, alles onder de 16 schijnt beter te zijn in schelden dan in fatsoenlijke communicatie. Er wordt veel meer tegen elkaar gescholden dan ik gewend ben. De communicatie tussen mensen veranderd misschien wel even snel als die rol van technologie. Wellicht heel normaal, en ik wil ook niet oordelen over het goed of slecht van die manier van communiceren, maar het is wel een manier waar ik nog even aan moet wennen.

 

Wil je meer weten over deze net-niet-puber? Op haar blog www.tessaijmker.nl publiceert ze iedere dag een artikel. Ze zou het heel fijn vinden als je eens kwam kijken.

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

3 reacties

  1. Proficiat aan de auteur van deze pagina, Ik hou echt van het lezen van deze website. 🙂

    1. Author

      Haha, dat voelde ik me ook. En ik ben nog een heel stuk ouder dan jij! 😉

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?