Bloemetjes en bijtjes

Een peuter en de bloemetjes en de bijtjes

Een peuter en de bloemetjes en de bijtjes

Mijn dochter, inmiddels een vergevorderde puber, was nog maar vier toen ze al wou weten waar de baby’s vandaag kwamen. Het leek me nog te jong om haar volledig voor te lichten over de bloemetjes en de bijtjes, maar ik wilde wel dat ze een gezonde en nuchtere kijk op seks zou ontwikkelen.

Vanaf een jaar of vier worden peuters zeer nieuwsgierig en kunnen ze vraag na vraag stellen waar jij als ouder steeds maar weer een passend antwoord op moet bedenken. Maar juist hier moet je je voordeel halen. Door op dit moment de vragen onbeantwoord te laten gaan ze op zoek naar het antwoord en dit is in de meeste gevallen onjuist. Of een antwoord of informatie waar jij niet achter staat.

 

Bloemetjes en bijtjes

 

Mijn aanpak van de bloemetjes en de bijtjes

Ik heb het mijn dochter zo volledig mogelijk uitgelegd voor zover ze het kon begrijpen en wilde weten. Ik heb al haar vragen beantwoord met een eenvoudig antwoord en was verbaasd, maar ook blij dat ze niet naar details vroeg. Ik heb alle lichaamsdelen bij de juiste naam genoemd en het zo luchtig en vrolijk mogelijk proberen te brengen. Aan de hand van een boek uit de bibliotheek heb ik haar later uitgelegd hoe alles precies werkt.

 

[bol_product_links block_id=”bol_56e5b83e4b780_selected-products” products=”666765881,1001004005763634,1001004002382135,1001004006859042,1001004006859043″ name=”voorlichting” sub_id=”” link_color=”00BEFF” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CA0098″ deliverytime_color=”006F94″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”900″ cols=”5″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

En dat was het!

Ze wist nu waar de baby’s vandaan komen en heeft er nooit meer over gevraagd.

Ik ben, ook met mijn tweede kind, er nooit speciaal voor gaan zitten om ze over de bloemetjes en de bijtjes te vertellen. Maar heb het een onderdeel laten zijn van een dagelijks leerproces.

 

Het voordeel van een goede basiskennis

Een voordeel dat ik heb ondervonden is dat wanneer je je eerste kind eenmaal goed hebt geïnstrueerd, de vragen van het tweede kind voor je beantwoord worden 😉 Zij wist het immers allemaal al!

 

Dat wilde ik bereiken

Ik heb gemerkt dat, mede doordat ik er nooit een geheim van heb gemaakt of een verhaal heb verzonnen, de kinderen nu zeer open zijn over seks. Ze voelen geen gêne als ze vragen stellen of als ze iets vertellen waar seks in voor komt. En dat is wat ik heb willen bereiken.

Wat heb jij je peuter verteld over de bloemetjes en de bijtjes?

 

[wysija_form id=”3″]

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

3 reacties

  1. Hier ongeveer hetzelfde. Heb er nooit een geheim van gemaakt en idd ze is heel open. Daar ben ik blij om. Ze kan maar beter goed voorbereid zijn en weten dat ze nooit iets tegen haar zin in moet doen etc.

  2. Mijn dochter is nu bijna twee, dus ik heb hier nog niet mee te maken gehad. Op zich ben ik daar best blij mee, want het lijkt me inderdaad best lastig. Heel gek eigenlijk, want het is zó normaal! Ik wil hier ook heel open en eerlijk in zijn als de tijd daar is. Geen poespas over ooievaars of wat voor verhaal dan ook, maar gewoon eerlijke antwoorden! 🙂

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?