Aangifte doen, maar dan veel leuker

Aangifte doen, maar dan veel leuker

Aangifte doen, maar dan veel leuker

Alle Nederlanders zijn druk met de belastingaangifte of hebben dit inmiddels al gedaan (het kan nog tot 1 mei). Hoe dan ook, leuk is anders. Veel leuker is het om aangifte te doen van je kleintje dat zojuist is geboren. Dit zijn heuglijke dingen die een veel fijner gevoel geven. Maar ook aan een aangifte van geboorte worden een aantal regels gesteld. En omdat de geboorte van een baby zoveel blijdschap en geluk met zich meebrengt en je deze eerste tijd zo ontspannen mogelijk door wilt brengen, kun je maar beter goed voorbereid zijn op deze eerste formaliteit.

Aangifte doen, maar dan veel leuker

Aangifte van geboorte

Zodra je kind wordt geboren heeft het al rechten en plichten. Het kan namelijk meteen na de geboorte al erfgenaam worden of recht hebben op een uitkering. Het wordt dan ook meteen door de wet erkent als een persoon. Ouders van een pasgeborene hebben ook meteen verplichtingen, namelijk de opvoeding en de verzorging. En uiteraard de aangifte van geboorte. Binnen drie dagen moet je je kind aangeven bij de Burgerlijke Stand van de Gemeente waarin je bent op het moment van de geboorte.

Wie moet het kind aangeven

Niet iedereen mag zomaar aangifte van de geboorte van je kind doen. Uiteraard kunnen de ouders altijd aangifte doen of iemand die bij de geboorte aanwezig was. Wanneer er niemand bij de geboorte aanwezig is geweest en de moeder niet in staat is het kind aan te geven, dan mag het hoofd van een ziekenhuis of kliniek dit ook doen. Of als je in hetzelfde huis woont waarin het kind is geboren dan mag je ook naar de Burgerlijke Stand om het kind aan te geven. Aangifte van een geboorte doen is altijd gratis. Een afschrift van een geboorteakte daarentegen kost geld.

En als het kind niet in een huis of ziekenhuis is geboren?

Stel je voor dat je kind onderweg naar het ziekenhuis in de auto wordt geboren. Dan moet dit gebeuren in de Gemeente waar je op dat moment bent. Of tijdens een vakantie in het buitenland? Dan moet je aangifte doen bij de lokale autoriteiten. Om de akte daarna in Nederland te laten registreren kun je het laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag. Dit is niet verplicht maar heeft wel als voordeel dat je altijd afschriften en uittreksels kunt opvragen bij de gemeente Den Haag en het niet opnieuw in het buitenland hoeft aan te vragen en te laten legaliseren.

Wat staat er in een geboorte akte

Uiteraard wordt de volledige naam van je kindje vermeld en de datum van geboorte, het tijdstip en de plaats. De ouders worden genoemd en hun beroep. Diegene die aangifte doet wordt ook vermeld en in de meeste gevallen is dit de vader.

Stel je nu eens voor dat de naam verkeerd is doorgegeven

Wat kun je doen als je erachter komt dat bij de aangifte van je kind de naam verkeerd is gespeld of helemaal niet juist is. Dan kun je de geboorteakte laten verbeteren bij de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Elke Gemeente hanteert hiervoor andere regels en andere prijzen. Want ja, het kost geld! Dit geldt alleen voor de voornaam. Een achternaam veranderen is een heel ander verhaal. Hiervoor gelden heel strenge voorwaarden en moet je een verzoek indienen bij de rechter.

Wat moet je meenemen als je de geboorte van je kind gaat aangeven

Voor een geboorteaangifte zijn de volgende documenten nodig:

 • Een geldig paspoort of ID-kaart van de persoon die aangifte doet, of een rijbewijs mits hij of zij in de gemeente waar aangifte wordt gedaan woont.
 • Een geldig paspoort of ID-kaart van de moeder, of een rijbewijs mits zij in de gemeente waar de aangifte wordt gedaan woont.

Handig om ook mee te nemen, maar niet verplicht

 • Geboortebericht van het ziekenhuis of de verloskundige met daarin de geboortenamen, geboortedatum en geboortetijd van het kind, zodat het door de zenuwen niet fout kan gaan 😉 .
 • Een kopie van een eventuele erkenningsakte als het kind voor de geboorte is erkend.
 • Akte van naamskeuze als bij erkenning voor de geboorte is vastgelegd welke achternaam het kind krijgt.

Liever duizend keer belastingaangifte doen dat dit…

Een jaar of twintig geleden hoefde je geen aangifte te doen als je kindje levenloos werd geboren. Dat hoefde ook niet als het overleed vóór de aangifte. Dat is nu anders.
Het is nu verplicht aangifte te doen van een kindje dat dood wordt geboren na een zwangerschap van 24 weken of meer. Voor het kindje wordt een overlijdensakte opgemaakt. Voor een kind dat direct na de geboorte overlijdt (aangiftetermijn van 3 dagen) wordt een geboorteakte en een overlijdensakte opgemaakt.

Na de geboorte aangifte

Nu het formele gedeelte achter de rug is, wat natuurlijk ook een blije gebeurtenis is, kun je gaan genieten van je pasgeborene. De eerste tijd zal het nog wat zwaar zijn, bijvoorbeeld door slaapgebrek, maar uniek. Geniet van deze tijd, het gaat razendsnel en het komt nooit meer terug en ik kan het weten 🙂 .

Ben ik nog iets vergeten te vermelden?

 

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_57096f5c957e8_bestsellers” cat_id=”11300″ name=”aangifte” sub_id=”” title=”” link_color=”00BEFF” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CA0098″ deliverytime_color=”006F94″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”900″ cols=”5″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

[wysija_form id=”3″]

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

3 reacties

 1. Bij mijn eerste dochter wist ik niet dat de erkenning voor de geboorte moest gebeuren. Dus toen mijn man (toen nog vriend) aangifte ging doen en haar zijn achternaam wilde geven, mocht dat niet. Dan zou ik erbij moeten zijn voor de erkenning. Nu was ik daartoe nog niet in staat, dus uiteindelijk heeft hij haar aangegeven met mijn achternaam en dit is na een week veranderd naar zijn achternaam, toen ik wel in staat was om mee te gaan naar het stadhuis. Maar daar is geen rechter aan te pas gekomen hoor! Ik kan me ook niet meer zo goed herinneren hoe we het dan geregeld hadden, alleen dat ik jankend aan de telefoon heb gezeten met zo’n ambtenaar die ons maar op de regeltjes bleef wijzen. Ach ja, die hormonen he.

  1. Author

   Misschien viel het dan nog in de ‘correctie’ periode. Of misschien waren het je zwangerschapstranen waardoor de ambtenaar week werd 🙂 Hoe dan ook, het is gelukkig nog goed gekomen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?