De zonnige dagen waarop we weer naar buiten kunnen en van de natuur gaan genieten zijn in aantocht. En niets is heerlijker dan struinen door de natuur en een heerlijke boswandeling maken om intens te genieten van alle spannende grote en kleine ontwikkelingen die de natuur te bieden heeft. Maar ook onze natuur kent gevaren zoals de giftige adder. In de lente, maar ook in de herfst, ligt de adder overdag lekker te zonnen. Ze zijn meestal te vinden bij water, bij kleine poeltjes. In Nederland komt de adder veel voor in Drenthe, Friesland, Gelderland, Overijssel en Limburg. Ga je daar wandelen dan is het opletten.

De adder zont tijdens jouw voorjaarswandeling

Waar kun je de adder tegenkomen

De adder is in Nederland de enige gifslang en komt vooral voor in heide- en veengebieden of op zand- en lössgronden. In het westen van Nederland zie je hem niet en in de rest van het land is hij zeer zeldzaam.

Hoe herken je een adder

Een adder herken je aan de bruine of zwarte zigzagtekening op de rug en de aan de achterzijde verbrede kop. Als je hem tegenkomt tijdens een wandeling zal hij eerder wegkruipen dan dat hij je aan zal vallen. Maar komt het dier in het nauw dan kan hij gaan bijten. En dit is niet zonder gevaar.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is dan ook niet aan te raden om in dit soort gebieden zonder schoeisel te gaan wandelen. Wanneer je een adder ontdekt laat hem met rust. Doden van het dier is bovendien verboden bij de wet. Hij behoort tot de beschermde diersoorten.

Hoe herken je een adderbeet

Een adderbeet herken je aan twee kleine gaatjes die ongeveer een centimeter uit elkaar liggen. Wanneer er gif bij vrij is gekomen herken je dit meteen. De wond zwelt dan meteen op en wordt binnen een half uur blauw.

Gebeten! en nu?

Als je dit herkent moet je meteen naar de spoedeisende hulp, vooral met kinderen. De eerste hulp die je zelf kunt bieden is het afbinden van de ledematen boven de wond. Dit voorkomt de verspreiding van het gif in de rest van het lichaam. Doe dit niet te strak en maak het af en toe even los. Stel het slachtoffer gerust zodat het, ook ter voorkoming van verspreiding van het gif, niet teveel gaat bewegen. Zuig nooit de wond uit en snij het ook niet open om infectie te voorkomen.

Wees altijd alert

Hoewel de adder een schuw dier is en zich liever niet in de buurt van mensen begeeft, is het totaal geen onschuldige slang. Het zal nooit zomaar bijten en zijn gif is doorgaans ook niet dodelijk voor een mens, gelukkig behoren dodelijke ongelukken tot een zeldzaamheid, maar de werking van het gif moet niet worden onderschat.

Ben jij al eens gebeten door een adder of een ander (giftig) dier?

[wysija_form id=”3″]

Author: Helga Post

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Artikelen op Waar is Mam zijn geschreven in overeenstemming met mijn disclaimer

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?

One thought on “De adder zont tijdens jouw voorjaarswandeling

  1. Yikes. Ik vind adders eng.

    Posted on 12 april 2016 at 10:10