Het huis en de voorbereiding

Kerststress | Het huis en de voorbereiding

Kerststress | Het huis en de voorbereiding

Tijdens de Decemberserie ‘Kerststress’ wil ik je helpen bij de voorbereidingen en het plannen voor de komende kerst door middel van motivatie en inspiratie. Aan de hand van opeenvolgende artikelen in deze maand kun je zorgeloos aftellen naar 24 december. De verschillende onderwerpen zullen je helpen om bijvoorbeeld je kerst budget op te stellen, het kerstdiner te plannen, inspiratie op te doen voor je kerstoutfit en nog veel meer. Er is zoveel te plannen en te organiseren voor de kerst, maar met behulp van een paar eenvoudige tips wil ik je helpen er dit jaar een kerststress-vrije kerst van te maken.  😉

Kerstmis begint bij mij echt op 6 december. Ik heb respect voor het Sinterklaasfeest en wacht tot onze Goedheiligman weer naar Spanje is vertrokken. Maar daarna sta ik te trappelen (en ik niet alleen) om het hele huis in de kerstsfeer te brengen. En dat is niet alleen vanwege de gezelligheid dat het brengt, met kaarsjes en lichtjes en zo, maar ook omdat er zoveel moet gebeuren voordat het zover is.

 

Het huis en de voorbereiding

Hulp is dichtbij

Krijg jij ook gasten die blijven slapen of is het bij jou ook de zoete inval tijdens de feestdagen, blijf dan lezen. Want het zal je toch niet overkomen dat je huis niet op orde is en je in de stress raakt als de deurbel gaat. Gelukkig ben je niet alleen en kunnen je geliefde medebewoners je een handje helpen. En als ze tegenstribbelen dan beloof je iets lekkers. Dat werkt bij mij altijd. Komen ze met argumenten dat ze geen zin of geen tijd hebben dan vraag je ze wanneer ze dit wel hadden toen ze de troep maakten.

Doe het rustig aan

Maak er geen helse klus van want je hebt tenslotte ook maar weinig tijd. Er moet nog zoveel gebeuren. Ruim op, stof af en laat de stofzuiger zijn werk doen. Misschien nog even een dweiltje er door en laat het daarbij. Hoofdzaak is dat het opgeruimd is.

Belangrijk op dit moment zijn de ruimtes waar de gasten mogelijkerwijs kunnen komen. Dus de schuur en de garage laat maar even voor wat het is want daarin is niemand geïnteresseerd. En bovendien is dit een perfecte plek om je lege opbergdozen van de kerstversieringen te deponeren. Begin in de woonkamer en pak het per kamer aan. Dit werkt voor mij het beste omdat ik dan overzicht heb en er inspiratie van krijg. Maar werk zoals jij gewend bent.

Kijk hier voor de 12 items die je in de logeerkamer moet hebben om je vrienden en familie zo gastvrij mogelijk te ontvangen en ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel voelen.

Uitgebreid gaan soppen heeft nu geen zin. Daar is de hele maand januari voor.

 

Kerststress | Het huis en de gasten

 

“Maar ik wil wel dat het lekker fris ruikt!”

Dat begrijp ik, dat wil ik ook. Daar zijn een aantal eenvoudige en snelle oplossingen voor. Zonder al te veel gedoe ruikt je huis straks heerlijk Kerstig.

Een fris ruikend huis

Snij een sinaasappel of een grapefruit in vier stukken en zet het in een schaal op de vensterbank. Of boven je verwarming in ieder geval. Het verspreid een lekkere, frisse geur. Gooi ze aan het eind van de dag wel in de blender of in de afvalbak want op fruitvliegjes zit niemand te wachten.

Via onze voordeur kom je langs een berg jassen en (sport)schoenen. Dit ruikt niet altijd even fris. Zet een schaaltje met azijn uit het zicht, op de plank boven de kapstok bijvoorbeeld. Azijn neutraliseert geuren en maakt dat alles wat prettiger voor de neus wordt.

Gaan je gasten een kast gebruiken waar jij al een tijdje geen frisse was meer in hebt gelegd. Leg er dan een (of twee) wasdroger doekjes in of hang er een geurbuiltje in en de muffe geur is zo weg. Dit werkt ook prima voor je garderobekast, mocht je die hebben.

Een super Kerstgeur krijg je als je een pannetje water opzet met wat vanille extract en een paar kaneelstokjes. Laat dit even koken en je huis ruikt er de hele dag naar.

Het ultieme Kerstgevoel krijg je natuurlijk met heerlijke geurkaarsen die helemaal bij deze tijd van het jaar horen. Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar een brandende kaars zet je niet overal zomaar neer. Mijn favoriet tijdens de feestdagen is Bridgewater Geurkaars Christmas Bliss.

Kerststress | Het huis en de gasten

Houd je hoofd koel

Zet een lekkere kerst cd op volume ‘hard’ of Sky Radio Christmas, trek je ouwe kloffie aan en doe even snel het rondje door je huis. Dan zit je straks met een gerust hart op je visite te wachten.

Wat bereid jij allemaal voor op de kerst?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

1 reactie

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?