Kerststress | Het kerstdiner en de boodschappen

Kerststress | Het kerstdiner en de boodschappen

Stressvrij een kerstdiner samenstellen, maken en op tafel zetten is een koud kunstje. Je moet alleen weten hoe. Het is een kwestie van goed voorbereid zijn. En om je goed te kunnen voorbereiden moet je een plan hebben. Dit plan maak je door te beginnen met het vaststellen van het kerstdiner; wat wil je serveren?

Het kerstdiner en de boodschappen

Dit is een onderdeel van de Decemberserie Kerststress. De rest van de serie kun je hier vinden.

Hoe stel je een kerstdiner samen

Allereerst moet je jezelf de volgende vragen stellen

Wie heb je uitgenodigd?

Dus wie komen er? Zijn het alleen je eigen gezinsleden, dan is het vrij eenvoudig want dan weet je waar ze dol op zijn. Heb je gasten uitgenodigd dan is het handig om te weten wat ze wel en niet (mogen) eten.

Hoe groot is je kerstbudget?

Als je budget niet al te groot is dan kun je aan de hand van de aanbiedingen in deze week een kerstdiner samenstellen. De meeste supermarkten geven een mooi blad uit met allerlei ideeën en aanbiedingen, inclusief recepten. Maar hier gebruik van. Zo eten wij de Eerste Kerstdag de varkenshaas van Jumbo.

Ben je een keukenprinses?

Als je normaal niet vaak kookt of er helemaal niet van houdt, dan moet je je afvragen of je het niet beter uit kunt besteden. Zijn je kookkunsten redelijk tot goed dan is er geen man overboord.

Hoeveel tijd heb je?

Als je niet zoveel tijd hebt dan moet je voor simpele, maar lekkere gerechten gaan. Kun je je kerstdiner dagen van te voren voorbereiden, dan kun je wat uitgebreidere recepten uitproberen.

Heb je genoeg serviesgoed?

Krijg je veel mensen te eten en je kunt de helft maar van een bord voorzien dan wordt het nu tijd om meer servies aan te schaffen.

Hulp bij het samenstellen van je kerstmenu

Jamie Oliver helpt je met Jamie Oliver’s Kerst Kookboek om deze feestdagen de lekkerste gerechten zónder stress op tafel te zetten. Want wat is er nu fijner dan tijdens het kerstfeest relaxed te kunnen genieten van een heerlijk kerstmenu? Het kookboek is een inspiratiebron en staat vol heerlijke recepten voor de feestdagen. Dit kerstkookboek zorgt ervoor dat je relaxed de feestdagen doorkomt.

Het kerstmenu en de boodschappen | Kerststress

De voorbereiding van het kerstmenu

Als je eenmaal weet wat je gaat maken dan is het tijd om een plan te maken aan de hand van je gerechten. Heb je een gerecht gekozen dat 24 uur in de koelkast moet dan schrijf je dit op je planning. Werk je aan de hand van aanbiedingen dan moet je deze ruim van te voren gaan halen. Denk eraan dat dit soort producten wel in de vriezer-bestendig moeten zijn.

Controleer ook je servies en glazen. Zorg ervoor dat je genoeg schotels, slabakken, wijnglazen, etc. hebt voor al je gasten.

Kerstmenu planner

Gebruik deze lijst om je kerstdiner in te plannen

Aan de slag

Het wordt nu tijd om aan de slag te gaan met je planning. Beslis wat er op het kerstmenu komt te staan, maak een boodschappenlijst en plan de boodschappen-dag. Vergeet niet je lijstje af te strepen.

En onthou…

Maak het jezelf niet te moeilijk en onthoud dat het samenzijn tijdens de Kerstdagen het meest belangrijke is. Dan doet de luxe van het kerstdiner er niet toe.

 

Wat staat er op jouw kerstmenu?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

  1. Het scheelt dat dit jaar kerst niet zo groot is en we dus ook niet een groot kerstdiner hoeven klaar te maken. Wel hele goede tips!

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?